27 mai 2019

Energia Kundalini ( Sfântul Duh) în pictura universală.


Continuăm în acest nou articol seria exemplelor prezenței energiei Kundalini ( Sfântul Duh) în pictura universală.


Icoană ortodoxă din estul EuropeiGiotto  -  Rusaliile  -  lucrare prezentă la Național Gallery din LondraDuccio di Buoninsegna  -  Rusaliile  -  lucrare prezentă la Museo dell ’Opera din SienaÎn toate cele 3 tablouri putem observa energia Kundalini sub forma unor flăcări deasupra capetelor ucenicilor.


Iată și o pictură Indiana al cărei autor este necunoscut. Energia Kundalini apare din nou sub forma unor flăcări în jurul sfântului ce meditează. Șarpele încolăcit de trei ori și jumătate este un alt simbol al acestei energii interioare
În pictura lui William Blake simbolismul  este și mai puternic.  Dacă  El Greco, Giotto, Fra Angelo reprezentau  energia Kundalini  sub forma unei flăcări ce izvora din creștetul capului , iată că în tabloul lui Blake întâlnim un îngeraș așezat și el tot pe creștetul personajului principal ( chakra numărul 7 Sahasrara)

Revenind la Fra Angelico, să analizăm pentru câteva momente desenul său reprezentând pe David. La prima vedere se pare că eroul biblic poartă o coroană regală. Privind mai cu atenție, distingem ceea ce pare a fi o salbă de flăcări izvorând din creștetul sau. O altă reprezentare a energiei Kundalini câ și în exemplele precedente.


Iar în picturile următoare , aparținând tot lui Fra Angelico , alte exemplificări ale prezenței energiei Kundalini ca o flacără deasupra capetelor îngerilor.