18 februarie 2019

Shri Mataji si Mahatma Gandhi
In copilărie, de sărbători şi în vacanţe, Shri Mataji Nirmala Devi îşi însoţea părinţii la ashramul lui Gandhi. 


Acesta  O numea pe Shri Mataji "Nepali"datorită trăsăturilor ei frumoase. si Ii asculta sfaturile deși veneau de la un Copil.


 Shri Mataji a explicat, mai târziu, natura relaţiei sale cu Mahatma:

 L-am întâlnit pe Mahatma Gandhi pe când aveam, cred, doar 7 ani. Și eram 11 frați și surori. Și el a întrebat: „Ce aveți de gând să faceți cu această ‘echipă’?” Tatăl meu i-a răspuns: „Ei toți sunt aici pentru a sluji țara, națiunea”. „În regulă – a spus el – o să aleg acest copil.” Și astfel m-a luat și am stat cu el. Era un om ce impunea o disciplinare foarte strictă, atât lui, cât și celorlalți. Dar cu copiii era foarte dulce, foarte drăguț. Și numai copiii știau cum să-l ia, vedeți. Când se mânia pentru ceva, numai copiii îl puteau întâlni și îi puteau vorbi, iar el era foarte dulce.


 Obișnuia să-mi spună „Nepali”, pentru că, după el, fața mea semăna mai mult cu a oamenilor din Nepal, așa că obișnuia să-mi spună „Nepali”. Și a înțeles de asemenea că aveam puteri spirituale sau ceva de acest gen, așa că obișnuia să mă consulte întotdeauna.Când a scris imnurile lui, Bhajanavali cum au fost numite, i-am spus să le ordoneze potrivit centrilor (chakre, n.tr.), și totul a ieșit foarte bine. Vreau să spun că, în foarte multe privințe, el a fost indiscutabil o personalitate spirituală. Dar nu a putut să o exprime în mare măsură în acea vreme, pentru că nu eram un popor liber. Astfel, el a spus: „Mai întâi trebuie să ne obținem libertatea. Până când nu ne obținem libertatea, nu putem vorbi despre aceasta”.


 Și întotdeauna a încercat să integreze toate religiile și a vorbit despre asta. Nici el nu a crezut însă în religiile făcute de oameni.


(Interviu QTV - Cairns, Australia, 10 martie 1990)„Se așeza alături de mine și, foarte serios, îmi punea întrebări foarte drăguțe”, își amintește Shri Mataji, care de multe ori îl însoțea în timpul plimbărilor de dimineață, înainte de rugăciunile colective.


 „A fost un maestru extraordinar de strict, dar o persoană extrem de iubitoare și de plină de compasiune", spune Shri Mataji. „Totdeauna obișnuia să-mi vorbească într-un fel ca și cum ar fi vorbit unei bunici și să discute cu mine diverse lucruri, spre marea surprindere a celorlalți, într-un fel ca și cum aș fi fost mai înțeleaptă decât toată lumea. Și a spus că unii copii pot da o mai bună îndrumare decât persoanele mai în vârstă. ”


 Mai târziu, Shri Mataji l-a lăudat pe Gandhi pentru realizarea, în țara sa, a unei baze pentru dharma – religia sau corectitudinea interioară. El a încurajat oamenii să studieze Biblia, să înțeleagă Bhagavad-Gita, să cunoască toate marile scripturi și toate personalitățile mărețe ale lumii, și să le înțeleagă într-un mod integrat.  Shri Mataji a luat parte, de asemenea, la lupta pentru eliberare, evidențiindu-se ca lider al mișcărilor studențești.În 1947 India a devenit în cele din urmă o națiune liberă. Trecuseră mulți ani de la discuțiile din copilărie ale lui Shri Mataji cu Gandhi, dar nu cu mult înainte de ultimele sale zile, Gandhi a cerut să o vadă.


„L-am întâlnit ... M-a recunoscut imediat”, își amintește Shri Mataji. „Mi-a spus: ‘Ne întâlnim după rugăciune’. Când l-am întâlnit, mi-a spus: ‘Acum, începe-ți munca constructivă. Începe-ți munca constructivă ...’”