12 decembrie 2018

Tagore în România.


Tagore a călătorit foarte mult și în timpul uneia dintre vizitele sale în Europa, el a petrecut puțîn  timpAcest lucru s-a  întamplat  1926, când  Universitatea din București i-a acordat  titlul de Doctor Honoris Causa. Tagore a fost primit de familia regală română - Regele Ferdinand și Regina Maria - la Palatul Regal,. Ziarele românești din acea vreme (1926) au publicat articole ample și rapoarte despre vizită poetului și tot atunci a apărut prima traducere românească a operelor lui Tagore în România. Mircea  Eliade îl întâlneste pe  Tagore la Santiniketan și îl întreabă despre această vizită și care este impresia  să despre România.
 
Poetul îi răspunde  tânărului  său prieten:

„M-ai întrebat despre București . Ei bine, (românii) au fost atât de buni cu mine, atât de calzi și au arătat  atât de multă  iubire pentru lucrările mele, iar Regele Ferdinand și Regina Maria m-au invitat la Palat. Iar cină a fost că aici, în Orient, simplă și cu atât de multă bucurie. [...] am adus din România  atât de multă “bucurie „

Vorbele lui Tagore se aseamănă foarte mult ce ceea ce spune Shri Mataji despre România. 


"România se arată a fi o ţară deosebit de auspicioasă şi sfântă. "Rămân", înseamnă, în sanscrită, "cel care se bucură de binecuvântarea lui Dumnezeu”
"Se pare că România este un loc deosebit în care există foarte mulţi căutători ai adevărului care sunt foarte profunzi şi sinceri în căutarea lor."
"Este o ţară foarte frumoasă şi cu aşa muzicieni care în India sunt numiţi gandharvas ceea ce înseamnă muzicieni celești”.

 
Nu putem să nu aducem în discuție  legătură directă între Tagore și Sahaja Yoga. În poemul Bharat Tirtha ( Pelerinaj indian), Tagore ne oferă viziunea despre Shri Mataji și țărmurile marii de la Ganapatipule:

Oh! Mother, let my mind awake slowly on this sacred shore of the sea. Where great souls of the world have come together to pay reverence.

Here with outstretched hands we bow down to the Divine în human form.

O Mama permite te rog mințîi mele să se deschidă blând pe malurile sacre ale marii. În locul unde mari suflete au venit să Te venereze

Aici, cu mâinile larg deschise, ne închinăm Divinului în formă umană.

Come quickly for the coronation of Mother, where the “Mangal Ghat” has to be filled with sacred water which become consecrated by the touch of the great souls who have come together on the seashore to pay reverence.

 Veniți repede la încoronarea Mamei....