26 octombrie 2015

Arta care iluminează - spectacole aniversare la București, Brașov și Ploiești

Cu ocazia împlinirii, în toamna acestui an, a 25 de ani de când Shri Mataji Nirmala Devi a vizitat România pentru prima oară, punând astfel bazele Sahaja Yoga și la noi în țară, vă invităm la seria de spectacole aniversare “Arta care iluminează: Cheia infinitului interior”.Evenimentul este susținut de 9 artiști internaționali din Italia, Canada, Marea Britanie, Polonia și Germania, reuniți sub egida TEV (Theatre of Eternal Values)  alături de formația de muzică indiană clasică din România, Sahaj Group și va avea loc in trei orașe după cum urmează:

BUCUREȘTI – Vineri, 30 octombrie, ora 19:00, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, Str. Știrbei Vodă nr. 1.
BRAȘOV – Sâmbătă, 31 octombrie, ora 18:00, Sala Patria (Filarmonica).
PLOIEȘTI – Duminică 1 noiembrie, ora 18:00 - Filarmonica Paul Constantinescu, Str. Anton Pann nr. 5.

Accesul la fiecare spectacol costă 20 de lei, iar biletele vor putea fi achiziționate chiar de la intrarea în sală în ziua spectacolului. În Brașov și Ploiești vor fi disponibile și bilete cu preț redus pentru elevi și studenți – 10 lei.
Spectacolul este dedicat împlinirii a 25 de ani de când Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, a vizitat România pentru prima oară, punând astfel bazele metodei de evoluție spirituală Sahaja Yoga și la noi în țară. “Arta care iluminează” este un concept de spectacol bazat pe ideea că rolul social și spiritual al artei este să ridice publicul la înălțimea valorilor morale universale din care acești artiști și-au făcut un crez, contribuind la transformarea lăuntrică a omului și la cunoașterea de sine, iar la nivel social, la crearea unei umanități integrate, aflate în armonie cu sine și cu întreaga planetă. Spectacolul îmbină muzica cu poezia, dansul și meditația, oferind experiența unei întâlniri a artei clasice cu cea tradițională, a Estului cu Vestul, a sunetului cu liniștea interioară.

Prezentarea artiștilor participanți:

Monia GIOVANNANGELI (Italia) regizor, dramaturg și coregraf


După ce a studiat dansul clasic la Accademia di Danza din Roma, Monia și-a finalizat studiile la Teatro Danza Contemporaneo, specializându-se în tehnica Martha Graham. În materie de dans contemporan, experiența sa artistică a fost în continuare îmbogățită prin studii, în Italia ca și în alte țări, cu profesori renumiți de dans precum Merce Cunnigham și Mischa Van Hoek. 
Mai apoi și-a continuat studiile de teatru cu Catherine Gruyer în metoda LaCoq. 
Din 1994, Monia a condus ateliere de teatru și teatru-dans, adăugând rolul de profesor celui de regizor, actor și coregraf. După punerea în scenă a numeroase spectacole de teatru de succes, în care a interpretat și roluri, în 1996, împreună cu alți artiști din toată Europa, Monia și-a dedicat energiile pentru a realiza un proiect internațional revoluționar: compania Theatre of Eternal Values (TEV) . Cu acest proiect a făcut turul Europei, Statelor Unite și Asiei atât ca actor cât și ca regizor și dramaturg. 
Monia este directorul artistic al Festivalului "Culturii Spiritului", care a început în Italia în 2008, și care din 2013 se desfășoară și în Statele Unite și China. După adaptarea a numeroase opere precum "Mahabharata", "Ramayana" și "Divina Comedie", "Femeile lui Shakespeare" este prima sa operă completă ca dramaturg. 
Monia a creat, regizat și jucat și în spectacolele "Breath of the Earth" și "Kumbha", care s-au jucat in vara aceasta în cadrul Expoziției internaționale EXPO 2015 din Milano.


Victor VERTUNNI este actor și cantautor. Este născut la Londra și locuiește în Italia din 1990. După absolvirea studiilor de teatrologie ale University of East Anglia, a jucat într-o mare varietate de spectacole de teatru înainte de a fonda compania Theatre of Eternal Values (TEV) în 1996. 
Cu TEV, în postura de actor, a făcut turul Europei, Indiei, Statelor Unite și Asiei. A compus adaptări muzicale ale unor poeme de William Blake din volumul "Cântecele Inocenței și Experienței" și le-a interpretat în diferite spectacole și festivaluri din Europa și Statele Unite. Unele dintre aceste adaptări se regăsesc în producția teatrală "Eternitatea într-o oră", pusă în scenă pentru prima oară la Festivalul Internațional de Arte din Helsinki 2008, și mai apoi în concerte din Italia, Elveția, Turcia și Statele Unite, și de asemenea în cadrul Festivalului de teatru New York Fringe din 2010. 
În 2013, Victor a participat atât ca și conferențiar cât și ca muzician interpret la Consiliul Mondial al Federației Cluburilor UNESCO din orașul Lucca, Italia. 
În 2015 a participat la concertele "Breath of the Earth" și "Kumbha" din cadrul Expoziției Mondiale de la Milano, Expo 2015. 
Din 2008, este co-director artistic al Festivalului "Cultura Spiritului" din Italia.Cântăreața de origine canadiano-haitiană Rachelle JEANTY și-a început cariera profesională ca backing vocal pentru Celine Dion în cadrul tururilor mondiale ''D'eux'' și ''Falling into Love'' și a pășit pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, cum sunt Budokan din Tokyo, Bercy din Paris și Madison Square Gardens din New York; a apărut de asemenea alături de cântăreață în studiourile unor faimoase emisiuni americane: David Letterman, Rosie O'Donnel și Jay Leno.
Cântăreață, compozitoare și solistă de excepție, Rachelle Jeanty a fost nominalizată in 2009 și 2010 la Premiile SOBA ca Cel Mai Bun Soul/R&B artist francofon și Revelația Francofonă a Anului.
Este câștigătoarea concursului radio Rythme FM ''Le plus beau rythme du Quebec'' cu unul dintre cântecele ei și a fost invitată să participe 3 ani la rand la ''Francofolies de Montreal''.
Rachelle a cântat de asemenea în concertele “Breath of the Earth” și “Kumbha” în cadrul Expo 2015, Milano.Falk BONITZ este fondatorul Falk Bonitz Trio - unul din cele mai inovatoare ansambluri tinere de pe scena jazz-ului berlinez. 
Calea lui Falk Bonitz în lumea muzicii l-a dus întâi în teatru, în calitate de director muzical și muzician în diferite producții ale Volkstheater Rostock, apoi în cinema ca și improvizator live pentru film mute, și în lumea muzicii pop alături de Dirk Zollner și Jan Slevers. 
Din 2009 locuiește în Berlin și colaborează ca instrumentist (pian și alte instrumente cu clape) cu diverse trupe precum ''Residents of the Future'' a chitaristului Yuval Ron, cu care a explorat noi drumuri muzicale în rock-ul progresiv și fusion jazz, dar și cu Rachelle Jeanty și noua sa ''Afro Jazz Experience''.
Actor, cântăreț, scenarist și regizor britanic, Tim BRUCE s-a alăturat companiei Theatre of Eternal Values (TEV) în 1996, ca actor în rolul Cleante în "Bolnavul închipuit", rolul principal în piesa “William Blake” și co-scenarist al spectacolului “William Blake's Divine Humanity” produs de TEV pentru celebrul teatru West End din Londra (spectacol nominalizat la premiul Meyer-Whitworth Playwrighting acordat de Royal National Theatre).
În 2015, Tim a cântat în concertele “Breath of the Earth” și “Kumbha” din cadrul Expo 2015 Milano și în recentul Burlington Arts Festival din Toronto, Canada.
În prezent, Tim apare alături de Phill Jupitus în popularul serial de comedie de la ITV, “Bottom Knocker Street”.
A jucat în piesa „Blood Brothers” pusă în scenă la teatrul West End, în spectacolul de teatru al BBC “Bleak House”, premiat cu BAFTA, și în mai multe episoade ale longevivului serial de televiziune Byker Grove al BBC.
 Alte roluri: în filmele de lung metraj “Bright Young Things”, “Remainder” și “Out of Bounds”, în filmul Supertramp produs de BBC și câștigător al premiului BAFTA, în spectacolul de operă pentru televiziune “Boema”, nominalizat la premiile RTS.
Din filmografia lui Tim mai amintim “Hollyoaks”, “Familly Affairs”, “55 Degrees North”, “The Gang”, “The Krays”, “Feared” și serialul premiat al Granada TV – “In Suspicious Circumstances”.
A interpretat muzică clasică indiană pentru compania de teatru Tara Arts și numeroase roluri în opere produse de Music Theatre London, inclusiv rolul principal în opera “Don Giovanni”.
Colaborator constant al posturilor de radio BBC și BskyB, Tim a înregistrat peste 60 de cărți audio și a fost vocea BskyB Channel 996.


Compozitor și aranjor, chitarist și sitarist italian, Leo VERTUNNI s-a născut într-o familie de artiști și a început să cânte la chitară de la o vârstă fragedă, creându-și propriul stil, pe care l-a dezvoltat și îmbogățit prin studii aprofundate cu o varietate de profesori și datorită experienței din multiple colaborări muzicale.
Leo a studiat muzica indiană clasică la instrumentul sitar cu maestrul Avaneendra Sheolikar din Imdadkhani Gharana. Sub îndrumarea maestrului său, și-a însușit și dezvoltat aspectele tehnice și muzicale complexe ale interpretării acestui instrument indian de coarde, ajungând să fie considerat în prezent unul dintre cei mai talentați tineri sitariști din Europa.
A cântat ca solist în numeroase concerte din Europa, Turcia, Statele Unite, Columbia, India și China și a colaborat cu flautistul de renume mondial Pt. Rajendra Prasanna, cu maestrul de percuție carnatică Pt. Ghiridar Udupa, cu o orchestră simfonică în cadrul proiectului “Iubirea care mișcă stelele de pe cer” și cu faimoasa formație de muzică fusion @Indialucia. Asocierea sa cu NirmalArts Academy și cu Theater of Eternal Values din Italia l-au purtat în turnee în jurul lumii, exemplificând astfel convingerea sa că muzica spirituală nu cunoaște granițe. 
Leo se implică de asemenea în producție de teatru, reclame TV și o varietate de proiecte muzicale. A absolvit în 2015 Facultatea de Istorie și Civilizații Orientale a Universității din Bologna, specializarea indiologie.


Maxim VERTUNNI este muzician și scenograf. Pasiunea sa pentru instrumentele muzicale l-a determinat să se înscrie la școala pentru lutieri Stradivarius din Cremona, Italia. 
Max cântă la didgeridoo, chitară bas și contrabas. A evoluat pe scenă în turnee în China, Europa și Statele Unite și se regăsește printre artiștii care au colaborat la albumul “William Blake - Cântecele inocenței și ale experienței”. 
De la o vârstă fragedă, Max a colaborat la producțiile artistice ale companiei de teatru Theatre of Eternal Values (TEV) - http://www.theatreofeternalvalues.com/ - și a lucrat de asemenea ca manager de scenă și tehnician de lumini în echipe de filmare internaționale. 
În prezent studiază design de scenă și lumini la Academia de Arte și Design NABA din Milano.
Valeria VESPAZIANI s-a născut la Roma și a studiat baletul și dansul modern încă din primii ani ai vieții.
Anul 2004 marchează întâlnirea ei cu dansul clasic indian, stilul Bharata Natyam, pe care începe să-l studieze sub îndrumarea profesoarelor Malathy Thothadry și Usha Raghavan, de la “Kalasagara – Academy of Performing Arts” din Chennai și din Londra.
Din anul 2010 a început să predea dans european și indian în mai multe școli din Roma. A susținut spectacole în toată Europa ca solistă și alături de compania de dans indian Kalasagara din Roma.
În 2014 a dansat pe scena Festivalului “Cultura spiritului” din Italia și a predat la NirmalArts Academy din Cabella Ligure, Italia.
În anul 2014 a participat în Romania la turneul “Experiment with Truth” alaturi de Selim Ergen si Sahaj Group, dând spectacole la Constanta, Tulcea, Bucuresti, Ploiești si Ramnicu Sarat, iar in august 2015 a dansat la Făgăraș în primul spectacol din seria “Arta care iluminează”. 

A luat ființă în 1994, între membrii săi numărându-se absolvenți ai Universităților de Muzică din București și Iași, cu specializări în muzica clasică indiană la Academia de Muzică și Arte Frumoase „Late P.K. Salve” din Nagpur, India, grație burselor oferite de Shri Mataji Nirmala Devi – fondatoarea Sahaja Yoga. Domnia sa le-a fost nu numai mentor pe tărâmul spiritualității, dar și generos sponsor al turneelor grupului în afara țării.
Incepând cu anul 1994, grupul a susținut concerte și a participat la diverse festivaluri și manifestări artistice în țară și în străinătate. Între cele mai importante:
În București:
18 octombrie 1995 – Concert de qawwali, Sala Dalles;
20 august 1999 – Concert cu ocazia Zilei Independentei Indiei, cu particparea ES, Ambasadorul Indiei la Bucuresti.
Concerte la Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Romane: 26 august 2000, recital in cadrul spectacolului din ciclul “Lumea mai aproape”; 17 noiembrie 2001; 4 martie 2006; 23 martie 2008; 3 mai 2008: “Songs of Belous” – concert omagial Hemendrakumar Prasadraoji Salve;
februarie 2000 – Concert sub genericul “De la Est la Vest” organizat de Fundatia “Aperto” la Biserica Reformata;
21 august 2003 – Biserica Anglicana a Invierii;
Concerte la Sala ARCUB: 2 septembrie 2000; 16 martie 2002; 17 august 2002; 8 noiembrie 2003;
Concerte in cadrul Festivalului „Carte si Arte”: Teatrul National Bucuresti – 8 decembrie 2006 si Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” – 7 octombrie 2007 si 25 septembrie 2008;
26 martie 2007 – concert SAHAJ GROUP la Biblioteca Metropolitana Bucuresti;
23 februarie 2007 – Teatrul National Bucuresti, concert in cadrul Body Mind Spirit Festival;
22 septembrie 2007 – concert la Muzeul Ţăranului Român;
2008:
3 mai 2008 – Concert omagial „ Songs of Belous” , sala Radio
10 mai 2008 – Concert in cadrul Harmony Salon, ROMEXPO;
17 mai 2008 – Concert in “Noaptea muzeelor” la Muzeul National de Geologie Bucuresti;
21 iunie 2008 – Sala Palatului, concert in cadrul Salonului international de psihologie;
1 octombrie 2011 – Namaste India
14 octombrie 2012 – Namaste India
22 noiembrie 2012 – Concert „Vaishnav Janato” la sala „Tinerimea Romana”
23 noiembrie 2012 – Concert „ Vaishnav Janato” la sala „ Dalles”
26 septembrie 2013 – Concert „ Rhythms of India” la sala „Tinerimea Romana”
16 octombrie 2014 – Concert „ Rhythms of India” la sala „Tinerimea Romana”
7 iunie 2015 – Festivalul Namaste India

În țară:
Cluj: 7 mai 1994, concertul de debut al SAHAJ GROUP; 2001 – concert la Filarmonica de Stat „Transilvania”;
Bacau: 1995 – Filarmonica „Mihail Jora”;
Timisoara: mai 2000 – Conservatorul de Muzica;
Sighisoara: 2000-2001 – Concerte in cadrul Festivalului de Arta Medievala;
Ploiesti: 11 octombrie 2003, Filarmonica „Paul Constantinescu”;
Brasov: 20 martie 2004, Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescu”;
Targoviste: 8 septembrie 2007 – concert in Parcul Chindia, in cadrul “Zilelor orasului”;
Oradea: 8 decembrie 2007 – Casa de Cultura a Sindicatelor;
Sibiu: 5 iulie 2008 – Sala Thalia a Filarmonicii de Stat;
Braila: 12 iulie 2008 – Sala Club Progresul;
Tulcea: 13 iulie 2008 – Teatrul “Jean Bart”.
Iasi: 25 aprilie 2009 – Ateneul Tatarasi
Ploiesti: 15 mai 2010 – Casa de Cultura a Sindicatelor
Craiova: 8 mai 2011 – Casa Tineretului
Cluj- Napoca: 28-29 mai 2011 – Zilele Clujului – Fest ONG
Timisoara: 19 iunie 2011 – Namaste India
Sibiu: 22 octombrie 2011 – Sala Thalia a Filarmonicii de Stat
Alba Iulia: 23 octombrie 2011 – Casa de Cultura a Studentilor
Constanta : 18 octombrie 2014
Tulcea : 19 octombrie 2014
Ploiesti: 24 octombrie 2014
Arad: 10 octombrie 2015
Timisoara: 11 octombrie 2015
Jimbolia: 12 octombrie 2015

COMPONENȚA SAHAJ GROUP:
Sorin Bunda (Sudhir)- voce si tabla: studii de vioară la Școala de muzică și arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti (1986 – 1991); studii de muzică clasică indiană vocal și percuție (tabla) – Academia de Muzică și Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000).
Dan Huides – harmoniu si voce: licențiat al Facultății de Interpretare Muzicală – specialitatea trompetă din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași (1984); artist instrumentist (trompetă) al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iași (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploiești (din 1987); specializare în muzica clasică indiană, harmoniu și vocal (bhajan) în cadrul cursurilor de vară ale Academiei “ P.K.Salve Kala Pratishthan” (2006, 2007).
Simona Neagu (Smita) – voce: licențiată a Facultății de Interpretare Muzicală – specialitatea vioară din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (1995); studii de muzică clasică indiană, vocal – Academia de Muzică și Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996); artist instrumentist (vioară) – Orchestra de Cameră Radio (din 1991).
Iulia Harangus – mangira și voce: licențiată a Facultatii de Arte, sectia regie film din cadrul Universității Hyperion din Bucuresti (2005); masterat în Regie de Televiziune (2007); specializare în muzica clasică indiană – vocal (bhajan) în cadrul cursurilor de vară ale Academiei “ P.K.Salve Kala Pratishthan”.
Ionut Neagu (Yusuf) – tabla: studii de muzică clasică indiană, percuție (tabla și dholak) – Academia de Muzică și Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996).
Adrian Neacșu – chitară și voce: studii de violoncel și pian în cadrul Liceului de Artă “Margareta Sterian” din Buzău.