20 martie 2015

Odă Mamei


La 21 Martie celebrăm Ziua de naștere a lui Shri Mataji Nirmala Devi, Fondatoarea Sahaja Yoga, recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor.

Într-o lume aflată în căutarea de noi soluții pentru problemele umanității, în încercarea de a aprofunda sensul vieții, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciată drept „Avatar al timpurilor moderne” de către Claes Nobel, propune o cale spre edificarea unei societăți echilibrate și armonioase, în care transformarea și pacea se realizează mai întâi în interiorul fiecărui individ.

Timp de peste 35 de ani Shri Mataji a călătorit neobosit în întreaga lume, a ținut mii de conferințe publice în cadrul cărora a dat Realizarea Sinelui în masă, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni și posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presă.

Discursul său subliniază importanța serviciului public și a sacrificiului confortului personal, afirmă integrarea tuturor religiilor, care trebuie respectate și înțelese ca expresii ale unei spiritualități comune.

Viața sa a fost o cruciadă împotriva sectarismului îngust și a rasismului, împotriva violenței și a falșilor maeștri spirituali care își înșală și manipulează discipolii. A militat deopotrivă pentru pacea mondială, pentru protecția copiilor, a familiei și a valorilor fundamentale.

Milioane de oameni fără deosebire de rasă, religie, vârstă sau statut social practică astăzi Sahaja Yoga în peste 95 de țări din întreaga lume. Meditația și tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate și în cadrul unor programe specializate, în diverse instituții, în spitale, în centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependență de alcool și droguri.

Tot mai multe cercetări științifice și clinice publicate atestă eficacitatea metodei ca terapie alternativă în tratarea a numeroase afecțiuni.

Sahaja Yoga este predată în mod gratuit. Cum potențialul conștientizării sinelui este înnăscut în fiecare ființă umană, acesta nu poate deveni scopul vreunei afaceri și nu poate argumenta obținerea de beneficii bănești. „Nu putem plăti pentru evoluția noastră spirituală”, subliniază Shri Mataji.

Shri Mataji a susținut conferințe publice si a acordat inteviuri cu prilejul vizitelor Sale in Romania, in perioada 1990-1996.

La 2 august 1995, Domnia Sa a fost invitată de Universitatea Ecologică din Bucuresti să susțină o conferință medicală cu tema „Medicină si tradiție indiană”, prilej cu care i s-a acordat titlul de Doctor in Stiințe Cognitive de către această instituție.


Note de biografie

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la Chindwara, în India, la 21 martie 1923, într-o familie creștină, descendentă a istoricei dinastii Shalivahan.

Tatal său, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscător a 14 limbi, a tradus Coranul în marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, după cucerirea independenței a fost primul membru creștin ales al Congresului Uniunii Indiene și membru al Adunării Constituante care a elaborat prima constituție a Indiei libere. Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India licențiată în matematică.

Copil fiind, Nirmala Salve și-a petrecut vacanțele alături de părinți în ashramul lui Mahatma Gandhi. Acesta a fost impresionat de înțelepciunea și de maturitatea sa, consultând-o adesea în chestiunile de ordin spiritual.

Și-a dedicat anii tinereții mișcării de rezistență împotriva ocupației britanice, numărându-se printre liderii mișcărilor studențești. În 1942 a fost închisă alături de alți tineri.

A urmat studii de medicină și psihologie la Lahore, apoi s-a căsătorit în 1947 cu dl Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administrației de stat, ales mai târziu Secretar General al Organizației Maritime Internaționale a Națiunilor Unite (UNIMO), pe o perioadă de 4 mandate (16 ani). Acesta a fost înnobilat cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a deținut funcția de secretar personal în cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri între anii 1964-66.


Recunoaștere internațională

Munca umanitară și spirituală a lui Shri Mataji a atras admirația guvernelor, demnitarilor, a unor instituții de învățământ și organizații umanitare.

● nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace
● 2012 - Ziua de 21 martie este proclamată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” de către Primarul Washington D.C.
● 2006 – Shri Mataji primește cetățenia italiană de onoare, cu prilejul dezvelirii plăcii inaugurale a Fundației Mondiale „Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga”, Cabella Ligure, Italia
● 2001 - Ziua de 21 martie este proclamată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” de către Primarul din Pittsburgh, SUA.
● 1998 – premiul Unity pentru înțelegere internațională al Fundației Unity, India;
● 1997 și 2000 – Congresul SUA îi dedică Proclamații de recunoaștere, care sunt incluse în Analele Congresului;
● 1996 – Premiul internațional La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
● 1995 – 1997 - recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii câtorva orașe din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
● 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
● 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferință Mondială a Femeilor de la Beijing;
● 1995 - titlul de Doctor în Știinte Cognitive acordat de Universitatea Ecologică din București;
● 1994 – Ziua de 26 septembrie este declarată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” la New York;
● 1993 – titlul de Membru de onoare al prezidiului Academiei Petrovskaya de Știinte și Arte din Sankt Petersburg;
● 1993 – discurs inaugural la Conferința internațională „Medicina și Cunoașterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
● 1992 – 2000 – recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii mai multor orașe din cele două Americi (Cincinnati 1992, Philadelphia 1993, Los Angeles 1993 și 1996, British Columbia, Canada, 1994, Brasilia, Brazilia 1994, Yonkers, NY 1994 și 1996, Berkeley 1997, Plano (Texas) 2001, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);
● 1990-1994 - invitată la ONU pentru 4 ani consecutiv să vorbească despre modalitățile de realizare a păcii mondiale;
● 1989 – Medalia Păcii a Națiunilor Unite;
● 1989 – protocol de colaborare între Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) și Ministerul Sănătății din URSS în domeniul cercetării medicale;
● 1986 – declarată personalitatea anului de către guvernul italian.

Instituții fondate

● 1990 - The International Sahaja Public School (ISPS) - Dharamsala, India;
● 1995 - Academia de Muzică Clasică Indiană și Arte “Shri P. K. Salve Kala Pratishthan” – Nagpur, India, în prezent mutată la Vaitarna, lângă Bombay;
● 1996 - Compania internațională de teatru „Theatre of Eternal Values”
● 1996 – Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, New Mumbai- Belapur, India; ● Un centru internațional de cercetare a cancerului - Mumbai, India;
● 2003 - Vishwa Nirmal Prem Ashram – Centru pentru femei nevoiașe și orfani, Greater Noida, Delhi, India;
● 2006 – Fundația Mondială Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga, Cabella Ligure, Italia;
● 2008 - Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, Greater Noida, India.
● 2009 – Școala Internațională Sahaj din Cabella Ligure, Italia.

Shri Mataji Nirmala Devi a încetat din viață la 23 februarie 2011 la Genova, Italia, în vârstă de 87 de ani.

Vă oferim aici compoziția ”Odă Mamei” a lui Carlo Gizzi, într-o înregistrare de la premiera spectacolului ”L'amor Che Move L'alte Stelle”, Teatrul Antonio Belloni, Barlassina, Italia, la 28 Aprilie 2013.

Carlo Gizzi - Pian, Compozitor
Leo Vertunni - Sitar
Hassan Samii - Tabla
Lorenzo Tazzieri - Dirijor
Orchestra "Boheme" din Trento

www.theatreofeternalvalus.com
www.carlogizzi.com