4 octombrie 2014

Iluminarea și extinderea minții conștiente


Shri Mataji despre extinderea domeniului minții conștiente, după activarea energiei interioare Kundalini.

„Mintea conștientă este mintea în starea de veghe, când voi observați și înțelegeți lucrurile.

Există și o minte inconștientă. Mintea inconștientă este, într-un fel, putem spune că este Kundalini*. Când Kundalini intră în mintea voastră conștientă, voi deveniți o ființă iluminată. Mintea conștientă este mintea care este conștientă de mediul înconjurător, conștientă de tot ce se află acolo, conștientă de toate lucrurile. Dar o minte conștientă iluminată, de nivel superior, este mult mai conștientă de lucruri decât sunteți voi.

Deci, atunci când vă primiți iluminarea, mintea conștientă este asemenea unui arbore în care seva începe acum să curgă. Poate fi doar conștiința unei frunze, sau poate fi conștiința unei flori sau a unui fruct. Deci, formele conștiinței se schimbă atunci când vă primiți Realizarea (activarea energiei Kundalini, n.tr.). Când o persoană își primește Realizarea, atunci mintea conștientă se dezvoltă, primind tot mai multă lumină. Ca, de exemplu, atunci când aprindeți lumina, voi puteți vedea această cameră, puteți vedea o altă cameră, și o alta, puteți merge peste tot și vedea iar și iar, toate camerele; atunci voi deveniți conștienți de toate camerele. Dar, la început, voi sunteți conștienți doar de camera în care vă aflați, nu-i așa?

Deci nu se poate da o definiție a minții conștiente, după Realizare. O persoană ca mine, de exemplu, are o minte conștientă care ar putea cuprinde întreaga lume. Sau, mintea conștientă a unei persoane care este un suflet realizat, care încă nu a avansat, abia a început, este doar conștientă care este dreapta, care este stânga, unde este un anume lucru. Deci, înainte de Realizare, mintea conștientă vede doar lucrurile din jurul vostru. Dar și aici există categorii, diferențe. Pentru că artiștii pot vedea ceva, un om de știință poate vedea altceva, un poet va vedea altceva. Depinde deci de starea minții conștiente, spre ce este înclinată ea. Dar, totuși, ea nu va vedea un aspect subtil de dincolo de lucruri, acest fapt devine posibil numai după ce vă primiți Realizarea.”

Shri Mataji Nirmala Devi - Sydney, Australia, 6 May 1987

Foto: Marian Matei

* Kundalini - energie interioară subtilă, reflectare a Energiei Divine Primordiale/Duhului Sfânt în fiinţa umană ; rezidă în osul sacru de la baza coloanei vertebrale și este vehicolul experienței sacre de conectare a ființei umane cu Divinitatea, experiență promisă de toate religiile şi tradiţiile spirituale.