24 iulie 2013

Omagiu lui Sir Chandrika Prasad Srivastava


Dr. Chandrika Prasad Srivastava, KCMG, Padma Vibhushan, Secretar general emerit al Organizaţiei Maritime Internaţionale, ONU, soțul lui Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea Sahaja Yoga, a încetat din viață luni 22 iulie 2013, la Genova, Italia, în vârstă de 93 de ani.

Sahaja yoghinii din întreaga lume se consideră privilegiați pentru faptul de a-l fi avut alături. Ei l-au apreciat ca pe un adevărat tată, un exemplu de onestitate, dăruire, umilință și altruism, o sursă de nobilă inspirație.

Sir C.P.
Srivastava a sprijinit generos mișcarea Sahaja Yoga încă de la începuturile ei, iar după retragerea din cariera politică şi din viaţa publică, și-a dedicat viaţa pentru a-şi sprijini soţia în dezvoltarea şi împlinirea activităţii ei divine, prin Sahaja Yoga.

Sir C.P. Srivastava a afirmat că viața i-a fost puternic influențată de către soția sa și că a fost motivat și inspirat în toate aspectele vieții de viziunea lui Shri Mataji despre un Dumnezeu unic și o unică familie umană.

Primul Ministru al Indiei, Lal Bahadur Shastri (la dreapta sa, Dr. CP Srivastava)

Dr. C.P. Srivastava s-a născut la 8 iulie 1920 şi şi-a împlinit instruirea în Lucknow, India. Înalt funcţionar în mai multe ministere ale guvernului indian, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Shipping Corporation of India, cosecretar şi asistent al Primului Ministru al Indiei, Lal Bahadur Shastri, pe întreaga durată a mandatului acestuia (1964-1966), Administrator la Banca Centrală a Rezervelor din India, a fost ales în mod unanim în 1974 de toate naţiunile membre ale ONU ca Secretar general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO).


S-a bucurat de o înaltă stimă şi de onoarea excepţională de a fi reales în mod unanim în această funcţie de mai mult de trei ori, mandatele sale însumând în total 16 ani (1974-1989). Numărul statelor membre ale organizaţiei a crescut sub conducerea sa de la 86 la 134. Recunoscând nevoia presantă a unui organism central educaţional pentru afacerile maritime internaţionale, a înfiinţat în 1983 World Maritime University în Malmo, Suedia.

Succesul carierei sale a fost definit pe scurt de Cecil Parkinson, Secretarul de stat britanic al transporturilor. Găzduind o recepţie în onoarea lui Sir CP, acesta a afirmat: „Este destul de dificil să facem două naţiuni să cadă de acord asupra unei probleme, dar numai dvs. aţi fi putut reuşi să faceţi ca 134 de naţiuni să cadă de acord în mod unanim la o convenţie importantă după alta. IMO, mulţumită dvs., este un exemplu remarcabil de cooperare globală autentică între naţiuni”.


Regina Elisabeta a-II-a a Regatului Unit i-a acordat în 1990 una dintre cele mai înalte decoraţii ale ţării sale, cea de Cavaler de onoare al Ordinului Sfinţilor Mihail şi Gheorghe în grad de Comandor. A fost decorat de regii Suediei, Norvegiei şi Spaniei. În lumea întreagă i s-au acordat onoruri şi premii dintre cele mai înalte ca recunoaştere a serviciului său neobosit şi a atributelor sale remarcabile.

Acordarea Premiului Naţional Lal Bahadur Shastri 2004 
pentru excelenţă în administraţie publică, studii academice şi management, 
acordat de Preşedintele Indiei, Dr. A.P.J. Abdul Kalam

Exemplu de integritate, imparţialitate şi moralitate intransigentă pe întreaga durată a unei vieţi consacrate activităţii publice, Sir C.P. Srivastava a adus o contribuţie uriaşă comunităţii internaţionale, şi-a câştigat încrederea şi respectul lucrând cu o dedicare exemplară pentru a pune schimbările în aplicare, pentru prosperitatea tuturor naţiunilor, siguranţă maritimă sporită şi protecţia mediului. 

Sir C.P. Srivastava lasă în urmă două fiice.