3 iunie 2013

Jalal al-Din Rumi: „Am aflat Divinitatea în inima mea”


„Am căutat în temple, biserici și moschei. Dar am aflat Divinitatea în inima mea.
▫▫▫
Eternul m-a privit pentru o clipă cu ochiul Său de putere, și mi-a anihilat identitatea în ființa Sa, și mi s-a revelat în esența Sa. Am văzut că existam prin El.
▫▫▫
Tu ești miezul profund al tuturor lucrurilor, ultimul cuvânt care poate fi spus. Fiecăruia dintre noi îi apari diferit: pentru vasul din larg ești țărmul, pentru țărm ești vasul din larg.
▫▫▫
Ceea ce trebuie să faci nu este să cauți dragostea, ci pur și simplu să cauți și să găsești toate barierele din tine pe care le-ai construit împotriva ei.”

Jalal al-Din Rumi

Jalal al-Din Rumi (1207-1273), cunoscut și sub numele de Mawlana Jalal ad-Din Muhammad Rumi, a fost un reprezentant marcant al tradiției mistice a Islamului, sufismul. Mesajul său spiritual transcende diviziunile culturale și religioase.

Rumi s-a născut în 1207 în Persia, într-o zonă aparținând Afganistanului de astăzi. A fost forțat să părăsească țara cu tatăl său, Baha'Walad, în timpul unei invazii mongole din 1219. În timpul călătoriei, se spune că l-a întâlnit pe poetul sufit Attar, care a lăsat o adâncă impresie asupra tânărului băiat. Attar a recunoscut imediat profunzimea spirituală deosebită a lui Rumi. Privind cum tatăl mergea pe jos înaintea fiului, Attar a spus: „Iată o mare ce vine, urmată de un ocean”. El i-a dăruit băiatului celebra sa lucrare, „Cartea secretelor”, un poem mistic despre rătăcirea sufletului în lumea materială.

Familia s-a stabilit în Rum (Turcia de astăzi), de la care derivă numele său. Baha'Walad a ocupat o poziție importantă ca învățător religios, iar fiul său l-a succedat  în acest rol. Rumi s-a căsătorit și a avut un fiu, care i-a scris mai târziu biografia.

Rumi a studiat calea sufită de la prietenul tatălui său, Burhan al-Din, și l-a întâlnit, probabil, pe marele filosof islamic, Ibn al-Arabi, la Damasc. Dar cea mai mare influență asupra sa a avut-o Shams al-Din, un derviș din Tabriz, căruia i-a devenit un devotat prieten.

După moartea lui Shams al-Din, Rumi a început practica mistică sema, un act de venerare care ia forma unui dans extatic, rotitor, acompaniat de muzică. Sema se practică și astăzi în Konya, Turcia, de către Ordinul Mevlevi creat de discipolii lui Rumi.

Încurajat de Husam, unul dintre discipolii săi, Rumi a dictat poezie mistică și povestiri. Multe dintre acestea au fost înregistrate și preluate în culegerea cunoscută sub numele de „Discursuri”. Opera sa majoră este Mathnawi (Cuplete spirituale), un vast poem de 25.000 de versuri, împărţit în şase cărţi, considerat de mulți sufiți ca al doilea în importanță, după Coran. Rumi s-a îmbolnăvit și a murit în 1273, după ce și-a prezis propria moarte.


În comun cu alți maeștri sufiți, esența învățăturii lui Rumi se referă la primatul Iubirii Divine și la ideea de Tawheed (doctrina unității și unicității lui Dumnezeu). Rumi a avut convingerea că toate religiile au o unitate fundamentală. Căutătorul este mistuit de dorința arzătoare de a se reuni cu Cel Preaiubit (Sursa primară), din care s-a separat. Conceptul Sufit de unire spontană cu Dumnezeu este similar cu tradiția yoga din India și cu mistica creștină.