25 aprilie 2013

Hanuman Jayanti – Ziua de naștere a lui Shri Hanumana

Shri Hanumana

La 25 aprilie 2013, în ziua de lună plină a lunii Chaitra din calendarul hindus, se celebrează ziua de naștere a lui Shri Hanumana.

 Shri Hanumana este una dintre zeitățile hinduse, binecunoscut pentru devoțiunea sa fără margini pentru Shri Rama (regele Ayodhyei, eroul Ramayanei – 5114-5075 î.Ch.), alături de care a luptat împotriva demonului Ravana, regele Lankăi.

Shri Hanumana și Shri Rama

În sistemul subtil energetic al ființei umane, Shri Hanumana, căruia îi corespunde în creștinism Arhanghelul Gabriel, guvernează partea dreaptă/Pingala nadi – canalul solar, în timp ce Shri Bhairava, Arhanghelul Mihail, corespunde părții stângi/Ida nadi – canalul lunar.

 William Blake, Los 
Pictura ilustrează cele două energii complementare din ființa umană, sub influența soarelui și a lunii.

Adesea Shri Bhairava și Shri Hanumana se manifestă în același timp, pentru a exprima principiul de discipol și a supune egoul și superegoul ființelor umane. Ei au venit ca fii ai lui Shri Rama, Luv și Kush, și ca ai fii ai Fatimei, Hassan și Hussain.

 Mahavira (599-527 î. Ch.), fondatorul jainismului, a fost de asemenea o încarnare a lui Shri Bhairava/arhanghelul Mihail, iar Buddha (563-483 î.Ch.) a lui Shri Hanumana/arhanghelul Gabriel.

Leonardo da Vinci, Annunciation

 Vă oferim câteva extrase dintr-un discurs al lui Shri Mataji despre Shri Hanumana, susținut la Margate, Anglia, la 23 aprilie 1989.

 ▫▫▫

 Specialitatea lui Hanumana a fost aceea că era înger. Îngerii se nasc îngeri. Sunt îngeri, nu sunt fiinţe umane. Sunt născuţi cu calităţile îngereşti. 
 ▫ 
Calităţile înnăscute ale îngerilor se văd din copilăria lor. În primul rând ei nu se tem de neadevăr, de falsitate, nu se îngrijorează cu privire la ce le vor spune oamenii sau la ce vor pierde în viață. Pentru ei, adevărul este viața lor, ei respiră adevăr și nimic altceva nu contează pentru ei. Aceasta este prima mare calitate a îngerilor: vor merge oricât de departe pentru a stabili adevărul, pentru a proteja, pentru a-i proteja pe cei care sunt în adevăr. Există o mare diversitate a îngerilor, peste tot. 
▫ 
Pe partea stângă avem ganas-urile (anticorpii, în terminologia medicală, n.tr.). Pe partea dreaptă avem îngerii, pentru care denumirea în sanscrită este devdut, care semnifică „ambasadori, mesageri ai lui Dumnezeu”.

Profetul Mahomed, pe Al-Buraq (calul alb, simbol al energiei Kundalini), 
condus de arhanghelul Gabriel să treacă prin cele șapte porți ale Cerurilor 
(chakrele primordiale, cosmice), până la Sidratul-Muntaha, 
arborele cu frunze multicolore (Saharara chakra), 
pentru a-l întâlni pe Dumnezeu cel Atotputernic.


Încarnările iau asupra lor problemele şi confruntarea cu Răul. De aceea avem uneori avem impresia că ele suferă, dar nu este așa. Dar îngerii reprezintă o categorie specială, ei nu iau problemele asupra lor, ei le rezolvă pur şi simplu. Dacă există o problemă, îngerii sunt cei care rezolvă, atât pentru sfinţi cât şi pentru încarnări. Şi uneori trebuie să li se spună: „Nu interveniți încă, pentru moment noi suntem în acţiune pe scenă. Veți interveni când vă vom cere”. Ei sunt la uşă, gata să intervină, atât de nerăbdători să intervină! 
 ▫ 
Shri Hanumana este un înger, după cum ştiţi. El are mari capacităţi, mari puteri. Este dreptul său să le folosească şi este foarte conştient de asta. El face orice lucru cu bună dispoziţie, îşi utilizează puterile cu bună dispoziţie. Astfel el a dat foc întregii insule Lanka, râzând. Apoi şi-a lungit coada şi cu ea a încolăcit gâtul multor rakshasa (demoni, n.tr.), jucându-se cu ei. Apoi s-a ridicat în aer, făcându-i să stea atârnați. Există un amuzament al îngerilor, pentru că au atâta încredere în ei înşişi, sunt deplin conştienţi, sunt absolut identificaţi cu personalitatea lor, cu puterile lor. 

Vladimir Borovikovsky, Arhanghelul Gabriel - the AnnunciationTiziano Vecelli, Arhanghelul Gabriel – polipticul Învierii

Imaginați-vă cum Hanumana, ca Gabriel, a trebuit să meargă și să-i spună Mariei că „un copil care este Întruparea Mântuitorului se va naște ție”. Ea era o tânără fecioară. Să dai o astfel de veste era un lucru groaznic, potrivit condiționărilor acelor timpuri, dar el a făcut-o. Pentru că știa că împlinirea poruncilor este natura sa, implementată în el, și că nu are a se îndoi, a aștepta, ci doar a împlini ce i se cere.

William Blake, The Angel Gabriel Appearing to Zacharias
Arhanghelul Gabriel vestește Preotului Zaharia, soțul Elisabetei, nașterea lui Ioan Botezătorul.

Sandro Botticelli, Annunciazione 1489

Leonardo da Vinci, Arhanghelul Gabriel - Annunciation