1 aprilie 2012

Kabir, „Grădina de flori”


Vă oferim astăzi un nou poem aparținând marelui reformator religios indian Kabir, poet și muzician mistic, cunoscut și ca „Sfântul țesător din Benares”. Kabir a trăit în nordul Indiei între 1440 și 1518, fiind crescut în familia unui țesător musulman.

Realizând că musulmanii, așa cum practicau Islamul lor, nu îi puteau da ceea ce el căuta, anume cunoașterea Sinelui, Kabir a mers pe malul Gangelui, în Benares, şi acolo l-a așteptat pe Swami Ramananda, un mare suflet Realizat, căruia i-a cerut inițierea, Realizarea Sinelui. Ramananda l-a acceptat imediat ca discipol, recunoscând în el un mare căutător al Adevărului.

Poemele, cânturile și aforismele lui Kabir, compuse în limba locală hindi, și nu în cea literară, sanscrita, rezervată elitei, au ajuns până în cele mai îndepărtate sate ale Indiei, unde sunt cântate cu iubire și devoțiune, până în zilele noastre.

Kabir a fost împotriva oricărui exclusivism religios, împotriva normelor și practicilor ritualiste din hinduism și Islam, căutând înainte de toate să-i inițieze pe oameni în libertatea divină și susținând cu tărie respectul pentru toate religiile și unitatea lor.

 ▫▫▫


În „Grădina de flori”, Kabir vorbește despre arborele subtil al chakrelor, asemuite unor lotuși, în care deschiderea Sahastrarei, lotusul cu o mie de petale din creștetul capului, ne poartă spre dimensiunea absolută a Realității și Frumuseții Sinelui interior contopit cu cel cosmic. Maestrul se bucură de experiența și drumul împlinit al discipolului.

„Grădina de flori” 

Nu te duce în grădina de flori 
O, prietene, nu te duce acolo. 

În corpul tău este grădina de flori. 
Așază-te în lotusul cu o mie de petale 
şi de acolo contemplă Frumuseţea Infinită. 


Există un copac ciudat, 
care se înalță, fără rădăcini, 
care poartă fructe fără să înflorească. 
Nu are ramuri şi nici frunze. 
Doar lotuși peste tot.

Două păsări cântă acolo: 
Una este Gurul, iar cealaltă este discipolul. 
Discipolul alege roadele multiple ale vieţii 
şi le gustă 
Iar Gurul îl privește cu bucurie.