16 februarie 2012

Scopul divin al universului

Distribuie pe Facebook

Eckhart Tolle, autorul cărților Puterea prezentului și Un pământ nou, despre trăirea în prezent, limitările și falsele identificări ale minții, starea naturală de liniște a sinelui unificat cu Puterea Divină Atotpătrunzătoare.

„Sunteți aici pentru a permite scopului divin al universului să se dezvăluie. Aceasta este dimensiunea reală a importanței voastre!”
Eckhart Tolle


„De mii și mii de ani, am trăit identificându-ne cu mintea condiționată, din care a rezultat un simț limitat și iluzoriu al sinelui, un eu infim, care se luptă în permanență, fiind veșnic temător, neliniștit și în conflict cu el însuși și cu ceilalți. Acum ne deschidem către starea naturală a sinelui nostru, unificat cu Prezența Divină – vastul tărâm al conștiinței sau inteligența universală însăși, în care mintea gânditoare este doar un mic aspect. Acesta este tărâmul păcii lăuntrice, din care iau naștere toate aspectele care fac ca viața să merite a fi trăită: creativitatea, pacea, vioiciunea, bucuria, iubirea.
 ...
Zgomotul mental continuu te impiedică să descoperi acel tărâm al păcii interioare, care este inseparabil de Prezența Divină. De asemenea, el creează un sine fals, care este produs de minte și care emite umbra fricii și a suferinței.
 …

Identificarea sinelui cu mintea este cea care cauzează suferința. Atunci când se întâmplă acest lucru, mintea capătă un caracter coercitiv. Când reușești să scapi de acest lucru, atunci mintea este doar un instrument minunat, care poate exprima ceea ce apare de la nivelurile cele mai profunde. În viața de zi cu zi, ai nevoie de trecut și de viitor, dar identitatea ta nu trebuie să provină din ele. Iluzia apare atunci când îți cauți identitatea în trecut, când crezi că tu ești trecutul tău. Cealaltă iluzie apare când îți cauți împlinirea în viitor: Trebuie să devin ceva anume, să devin mai întreg; într-o zi, voi ajunge acolo. Până și Iluminarea poate deveni o iluzie, dacă o cauți ca pe o stare viitoare. Atunci când cultivi momentul acum, îți amintești în continuare lucruri din trecut, dar căutarea de sine s-a detașat de această reamintire. Și încă folosești viitorul, pentru chestiuni practice. Puterea dominantă a minții, care este rețeta neîmplinirii, se risipește.
...
Atunci când cineva vorbește din starea de liniște, cuvintele poartă o transmisie de energie, o vibrație. Este ca și cum cuvintele ar fi pe planul al doilea. Cunoașterea este transmisă de energia pe care o poartă cuvintele, sau, mai degrabă, de liniștea din spatele cuvintelor.
...

Oamenii spun că este greu să trăiești în prezent, dar lucrurile stau exact invers. Calea normală este dificilă, și nu a trăi în prezent. Acceptarea prezentului este acceptarea vieții înseși, fiindcă momentul de acum este inseparabil de viață. Așadar, nu vă faceți un dușman din momentul de acum. Împrieteniți-vă cu el. Cu alte cuvinte, acceptați fiecare moment și tot ceea conține el, ca și când ar fi alegerea voastră. Imediat, viața va începe să lucreze în favoarea și nu împotriva voastră. Apoi, priviți miracolul pe care îl dezvăluie viața.”

Fragmente dintr-un interviu luat de Mary O'Malley