2 decembrie 2011

Recital Sangit Chamber Ensemble la București

Distribuie pe Facebook
Vă reînnoim invitația la recitalul Sangit Chambre Ensemble de mâine, 3 decembrie 2011, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură “Friedrich Schiller” din București, Str. Batiștei nr. 15.

Sangit Chamber Ensemble:

Anne-Marie Ene – vioară;
Cleopatra David – soprană;
Miron Vasilescu – pian.

Program:

G.Fr. Händel: Neun Deutschen Arien (HWV 202–210);
W.A. Mozart: Sonata în Sib major pentru vioară şi pian K 378.

Accesul publicului este liber.

▫▫▫

Aspectul creator al Divinului rezidă reflectat în fiinţele umane la nivelul celui de-al doilea centru energetic al ființei subtile (chakra Swadisthan). Artiştii şi oamenii de ştiinţă simt prezenţa divină în interiorul lor sub forma inspiraţiei. În cultura indiană, acest aspect este personificat de Shri Brahmadeva şi Shri Saraswati.

G.Fr. Händel este unul dintre compozitorii europeni realizaţi spiritual. Reprezentant al Barocului muzical, a realizat numeroase oratorii pe subiecte desprinse din Vechiul Testament, însă lucrarea cea mai „populară” este oratoriul Messiah. Cele Nouă arii germane de G.Fr. Händel pentru soprană, instrument solist şi continuo sunt scrise pe versuri de Barthold Heinrich Brockes. Händel a ales poeme din primul volum al antologiei, ce poartă numele de Desfătările pământeşti ale lui Dumnezeu, constând în poeme fizice şi morale. Versurile lui Brockes descriu beatitudinea oferită de contemplarea gloriei lui Dumnezeu, reflectată în creaţia Sa naturală.

W.A. Mozart, cel mai rafinat dintre compozitorii clasici, a fost de asemenea o personalitatea realizată spiritual. A scris în toate genurile muzicale, de la lied şi muzică de cameră la simfonii şi opere, fiind, în ciuda scurtei sale vieţi, un compozitor extrem de prolific. Din creaţia sa veți putea asculta în recital Sonata în Sib major pentru vioară şi pian K 378, în care ambele instrumente îşi asumă pe rând rolul solistic, într-o scriitură armonico-polifonică în care, spre deosebire de concerte, nu virtuozitatea este urmărită, ci expresia artistică.