18 mai 2011

Ziua culturii indiene, la Dej

Distribuie pe Facebook
Duminică 15 mai 2011, Adevărul de seară, ediţia ştirilor de Cluj–Napoca, a publicat sub semnătura lui Răzvan Căucean o relatare a evenimentului desfăşurat sâmbătă la Dej.


Şcoala „Mihai Eminescu" a găzduit, ieri, la Dej, Ziua culturii indiene. Sărbătoarea a atras zeci de dejeni, curioşi de tehnicile yoghine Sahaja.

Evenimentul a început cu o scurtă prezentare despre India - tradiţii, obiceiuri şi cultură. A urmat o paradă a costumelor tradiţionale indiene, unde femeile au defilat în „sari" - o haină ce se prinde la un capăt de şold, se înfăşoară în jurul taliei, iar la celălalt capăt se petrece peste umăr. „Kurta" bărbaţilor - pantaloni şi cămaşă lungă - a fost şi ea explicată pentru publicul dejean.

Anda Câncean, o indiancă stabilită în România, a pus în practică un experiment numit „Realizarea sinelui" , pentru a le demonstra dejenilor existenţa energiei Kundalini. Ziua culturii indiene a continuat cu „kathak" - dansul clasic indian, vechi de 2.000 de ani, prin care indienii îşi venerau zeităţile în trecut. Seara s-a încheiat cu o conferinţă susţinută de dr. Adrian Alecu, cu tema „Managementul stresului prin metoda Sahaja Yoga". Dejenii interesaţi de tehnicile yoga vor putea participa, începând de luni, la cursurile susţinute la Liceul „Alexandru Papiu Ilarian".