29 mai 2011

Pictura lui William Downey

Distribuie pe Facebook
William Downey este un artist sahaja yoghin din Canada.
A absolvit in 1995 Facultatea de Arte a Universitatii din Waterloo şi a predat artele frumoase la scoala sahaj din Dharamsala, India, si in scoli din Waterloo si Kitchener, Canada.

A lucrat in domeniul ilustratiilor de carte, designului si artelor decorative. In 2004 s-a numarat intre finalistii concursului Portrait Society of Canada, iar in 2005 a obtinut Mentiunea de Onoare a Salonului international ARC.

Va oferim astazi cateva lucrari in ulei si un portret in carbune semnate William Downey.

Iata, formulat in cateva cuvinte, crezul sau artistic:

« Lucrările mele abordează realitatea. Mă interesează să evoc prin imagini originale o realitate esenţială, care este absolută şi dincolo de lumea tranzitorie a simţurilor. Cele două domenii deosebite pe care le abordez, domeniul “realist” şi domeniul “abstract”, încearcă fiecare să se apropie de acest obiectiv insesizabil, unul din interior şi altul din afară.

Scopul unui exerciţiu pictural riguros este de a dezvălui viaţa sau energia subiectului, un conţinut fără formă, dincolo de suprafaţă. Alternativ, printr-un exerciţiu abstract spontan, curajos şi concentrat, imaginile dezvăluie o realitate convingătoare de substanţă şi prezenţă esenţială.

Oricât de diferite ar apărea cele două domenii ale artei mele, scopul este întotdeauna acelaşi: acela de a surprinde într-o imagistică originală atât lumea formelor, cât şi lumea fără formă a spiritului imaginativ. »