15 aprilie 2011

“The Times”, Omagiu Sfinţiei Sale Shri Mataji Nirmala Devi

Distribuie pe Facebook
Vă ataşăm astăzi traducerea articolului omagial dedicat lui Shri Mataji, apărut în ziarul britanic “The Times” la 21 martie 2011, cu prilejul celebrării a 88 de ani de la naştere.

Omagiu Sfinţiei Sale Shri Mataji Nirmala Devi

Cu mare tristeţe anunţăm că la 23 februarie 2011, la Genova, Mama Divină, Sfinţia Sa Shri Mataji Nirmala Devi, Şi-a luat Maha-Samadhi şi a părăsit această lume.

Shri Mataji s-a născut la 21 martie 1923, din părinţi creştini, descendenţi direcţi ai vechii dinastii regale Shalivahana, la Chindwara, în India centrală. Având iluminarea spirituală, Ea a ştiut din copilărie că înzestrările Sale unice trebuiau împărtăşite întregii omeniri.

Copil fiind, Ea a fost recunoscută şi respectată de către Mahatma Gandhi şi a trăit pentru un timp în ashramul său. La universitate Shri Mataji a studiat medicina, dar şi-a întrerupt studiile pentru a se dedica pe deplin cauzei independenţei Indiei, devenind un lider al tinerilor în cadrul Mişcării “Quit India”.

În 1947 s-a căsătorit cu domnul C.P. Srivastava, care ulterior a lucrat ca secretar particular al primului-ministru al Indiei Lal Bahadur Shastri şi mai târziu a fost ales pentru patru mandate consecutive Secretar General al Organizaţiei Maritime Internaţionale a Naţiunilor Unite, cu sediul la Londra. Dr. Srivastava a fost numit Cavaler Onorific în grad de Comandor al Celui Mai Distins Ordin al Sfinţilor Mihail şi Gheorghe şi i-a fost oferită decoraţia Padma Vibhushan de către preşedintele Indiei.

Timp de mai mulţi ani Shri Mataji Şi-a dedicat timpul şi atenţia, ca soţie iubitoare şi mamă, susţinerii soţului Său în munca sa şi creşterii celor două fiice. Apoi, când familia Sa şi-a consolidat un statut în viaţă, Shri Mataji Şi-a început munca spirituală unică şi fără precedent.

La 5 mai 1970, meditând pe o plajă din Nargol, în Gujarat, Shri Mataji a avut o experienţă profundă, care a deschis calea către darea Realizării Sinelui în masă şi împărtăşirea învăţăturilor Sahaja Yoga. Împlinind multe făgăduinţe şi profeţii străvechi, Ea a actualizat un proces verificabil, prin care căutătorii adevărului puteau obţine cu uşurinţă „a doua naştere”, legătura directă cu Divinitatea, realizată prin trezirea puterii spirituale înnăscute materne, numită Kundalini. Ca rezultat al acestui proces, o persoană îşi poate cunoaşte sinele cel mai profund şi se poate bucura de liniştea şi pacea unei meditaţii veritabile. Ea declarat adesea: „Nu poate exista pace în lume până când
nu va exista pace în interior”. Shri Mataji a dorit întotdeauna ca discipolii Ei să devină propriul lor guru.

Poate că cea mai mare realizare a Ei a fost aceea de a permite adepţilor Săi să transmită mai departe altor persoane experienţa transformatoare pe care au primit-o, aşa cum o lumânare aprinsă o aprinde pe alta. Ea nu a cerut bani pentru învăţătura Sahaja Yoga, insistând că iluminarea spirituală autentică este dreptul înnăscut al fiecărei fiinţe umane şi că trebuie să fie oferită în mod gratuit tuturor celor care o doresc.

Pentru mai mult de patruzeci de ani, şi chiar şi la o vârstă când majoritatea oamenilor se gândesc la retragere, Shri Mataji a călătorit neîncetat în întreaga lume, adresându-se unor mulţimi de mii de oameni, acordând experienţa şi cunoaşterea Sahaja Yoga, transformând astfel vieţile a milioane de oameni. Timp de mai mulţi ani Ea a trăit în Anglia, unde a susţinut personal programe de Sahaja Yoga în toată ţara, în locaţii variind de la săli mici în satele din Yorkshire la Royal Albert Hall din Londra. Nicio dificultate nu a fost prea mare în calea muncii Sale, pe care a desfăşurat-o cu generozitate, dragoste şi răbdare supreme, pentru a da darul Său, Realizarea Sinelui, cât mai multor persoane. Şi-a început întotdeauna discursurile cu cuvintele: „Mă plec în faţa tuturor căutătorilor adevărului”.

Shri Mataji a avut o dragoste profundă pentru britanici şi pentru valorile considerabile legate de aceste insule, popoare şi culturi, şi a subliniat adesea semnificaţia spirituală a Angliei ca Noul Ierusalim profeţit de către William Blake, descriind această ţară drept „Inima Universului”.

Shri Mataji a fost un învăţător spiritual având o cunoaştere şi o inspiraţie de neegalată profunzime. A fost o Mamă iubitoare fără egal, şi în aceeaşi măsură un îndrumător plin de blândeţe şi un guru veritabil pentru adepţii Ei. Captivând în mod unic prin discursul Său, excelând prin umor şi elocvenţă, Ea a rostit răspicat şi neînfricat adevărul, ori de câte ori a fost necesar.

A fost un filantrop plin de compasiune, care a fondat un Centru Holistic Internaţional de Sănătate şi un Centru de Cercetare Medicală în Mumbai, alături de o Fundaţie de caritate şi un azil pentru femei nevoiaşe şi copii la Delhi. Un fin cunoscător, patron şi promotor al artelor, a fondat o Academie Internaţională de Muzică Clasică şi Arte la Vaitarna, India.

A primit numeroase premii şi distincţii în întreaga lume. Munca Sa măreaţă de transmitere a Realizării Sinelui prin meditaţia Sahaja Yoga în mai mult de o sută de ţări se desfăşoară mai departe şi continuă să ilumineze şi să transforme.

Prin viaţa, munca şi învăţăturile Sale, Shri Mataji a realizat o integrare vie a panteonului hindus cu celelalte mari tradiţii religioase, construind prin aceasta o fundaţie solidă şi durabilă pentru unitate trans-culturală, iubire universală şi pace mondială.
Ayatolahul Dr. Mehdi Rouhani a numit-O „Mesager al păcii", iar Claes Nobel a definit-O pe drept „Avatar al epocii moderne”. În inimile adepţilor Săi, mângâietor, sfătuitor şi mântuitor, Ea va rămâne de-a pururi Mama Divină plină de compasiune.

Shri Mataji lăsă în urmă pe soţul Său, Dr C.P. Srivastava KCMG, fiicele Sale Kalpana şi Sadhana, nepoţi, strănepoţi şi o familie mondială de adepţi. Sfinţia Sa Shri Mataji Nirmala Devi a fost depusă să se odihnească în India.