5 februarie 2011

Interviu cu Shri Mataji, Santa Cruz 1983

Distribuie pe Facebook

Vă reproducem astăzi un fragment dintr-un interviu radio acordat de Shri Mataji în 1983, la Santa Cruz, Statele Unite.

Reporter: Mamă, astăzi se spun multe lucruri despre Sahaja Yoga, despre filosofia dvoastră, şi foarte puţin despre cine sunteţi ca persoană. Şi, m-am gândit că ar fi bine să avem câteva întrebări despre cine sunteţi, despre copilăria dvoastră, despre personalităţile care v-au influenţat, despre conjunctura care v-a adus astăzi în poziţia unei personalităţi de lumină, care stă aici în faţa mea, în faţa noastră.

Shri Mataji: Sunt o fiinţă străveche, asta este cert. Ce vă pot spune despre mine? Nu ştiu ce aspect vă va interesa, dar singurul lucru pe care pot să îl spun este acela că m-am născut cu această înţelegere şi conştiinţă că trebuie să descopăr o metodă prin care să pot da oamenilor Realizarea în masă. Am venit ca un suflet realizat, desigur. Ştiam totul despre asta încă din copilărie. Dar problema era cum să fac ca mai mulţi oameni să-şi primească Realizarea, pentru că dacă o persoană o primeşte sau o persoană o are, dacă o persoană este o încarnare, oamenii nu pot înţelege. Nu numai atât, dar ei pot încerca chiar să distrugă o astfel de personalitate. Este ceea ce s-a întâmplat cu toţi sfinţii care au venit pe acest pământ. Christos a fost răstignit. Mohammed Sahib a fost otrăvit, deoarece oamenii erau ignoranţi. Ei nu au înţeles despre ce era vorba, ce spunea El.

Deci, era important în primul rând să descopăr o metodă de a le da Realizarea în masă, şi din această perspectivă m-am gândit că „pentru acest motiv sunt pe acest pământ şi trebuie să fac această muncă”, şi de aceea am vrut să studiez despre fiinţele umane.

M-am născut într-o familie creştină, într-o familie protestantă. Tatăl şi mama mea, pe care îi alesesem ca părinţi, veniseră deja pe pământ. Erau personalităţi remarcabile, suflete realizate, şi în mod special tatăl meu a ştiut de ce am venit pe acest pământ. Chiar şi mama a ştiut.

A existat deci o relaţie specială între ei şi mine şi ei puteau înţelege de ce meditam îndelung sau căutam să aflu modul de a da Realizarea altora. Apoi, aş spune că tatăl meu a fost un om foarte învăţat, care cunoştea în jur de paisprezece limbi, care a tradus Coranul în hindi şi care a fost membru al Adunării Constituante. El a făcut Constituţia noastră. De asemenea, el a fost singurul creştin care a fost ales în acele zile. Şi mama a fost licenţiată în matematică. Amândoi foarte bine educaţi şi respectabili.

Mahatma Gandhi, alături de părinţii lui Shri Mataji

Ei şi-au dedicat viaţa pentru cauza libertăţii Indiei. Şi eu am simţit, de asemenea, că libertatea era foarte importantă, pentru că dacă nu suntem liberi, nu putem face nimic pe bază religioasă. Trebuia să fim liberi la acel nivel. Şi de aceea i-am ajutat şi eu foarte mult şi întreaga noastră familie a suferit foarte mult. Am trecut prin perioade foarte grele, foarte grele, de la o vârstă foarte fragedă.

Am petrecut mult timp cu Mahatma Gandhi, de asemenea, pentru că m-a plăcut foarte mult pe când eram copil. Astfel, stăteam cu el (în vacanţe, la ashramul lui Gandhi, n.tr.), apoi mă întorceam din nou la şcoală, apoi mergeam înapoi la el. Obişnuia să mă numească „Nepali”, pentru că faţa mea are trăsături nepaleze. Şi obişnuia să îmi vorbească uneori ca şi cum ar fi vorbit cu bunica lui, foarte dulce. Şi era foarte drăguţ, deosebit de drăguţ cu copiii, foarte strict cu sine şi cu ceilalţi, persoanele mature, dar cu copiii era foarte, foarte dulce şi drăguţ şi încerca să înveţe multe lucruri de la ei. Era surprinzător cum el înţelesese că uneori înţelepciunea copiilor este mai mare decât a oamenilor maturi, care sunt confuzi.

Apoi ne-am obţinut independenţa şi am avut un mare eşec datorită divizării pe care am avut-o în ţara noastră. Eu studiam la Colegiul Medical din Lahore, pentru că voiam să ştiu despre medicină, despre cum oamenii numesc fiecare lucru. Pentru că ştiam toate acestea, ştiam despre corp, ştiam despre tot, despre ceea ce numiţi sistem nervos, dar nu cunoşteam terminologia de specialitate, aşa că am studiat acolo timp de doi ani. După care, a izbucnit războiul. A trebuit deci să-mi întrerup studiile şi părinţii mei au vrut să mă căsătoresc. Am realizat atunci că era important să mă căsătoresc, am fost de acord să mă căsătoresc şi m-am căsătorit cu acest domn, dl. C.P. Srivastava.

Apoi, în tot timpul care a urmat, singura mea preocupare şi muncă neobosită a fost de a înţelege fiinţele umane: care le sunt problemele, cum evită realitatea, cum o ocolesc, cum fug de ea; care le sunt problemele, cum caută, ce au de oferit, ce vor accepta, cum să le ajuţi. Erau întrebări deosebit de complexe. Fiecare persoană furniza un nou set de probleme şi trebuia să le dezleg până la capăt. Într-un fel, era vorba de un sistem pe care ştiam cum să-l descifrez, pentru că, intrând în subtil pentru a înţelege problemele lui Kundalini, poţi afla despre o persoană.

Şi apoi am înţeles permutările şi combinările problemelor lor, asemenea tabelelor periodice. Trebuia să le împărţi în trei, apoi în şapte, apoi în permutările şi combinările lor. Deci, vă puteţi imagina: de trei ori şapte, ridicat la puterea eternitaţii – ceva de genul ăsta. Dar nu contează! A funcţionat şi, în anul 1970, la 5 mai, am fost un pic ezitantă în acel moment, m-am gândit că ar trebui să mai aştept, dar anumite circumstanţe m-au determinat să deschid ultimul centru (Adi Sahasrara chakra, n.tr.).

Şi, când am deschis ultimul centru, (procesul Realizării Sinelui, n.tr.) a început să funcţioneze la nivel de mase.

Plaja oceanului Indian la Nargol, locul unde Shri Mataji a deschis in dimineata zilei de 5 mai 1970 Adi Sahasrara chakra.

▫ ▫ ▫

Glosar

Adi Sahasrara chakra
– centru de energie in Fiinta cosmica universala, reflectat in fiinta umana prin chakra integrarii, situata in crestetul capului;

Kundalini - reflectare in fiinta umana a Energiei Divine Primordiale; rezida in osul sacru de la baza coloanei vertebrale.

Realizare, Realizarea Sinelui - strapungerea fontanelei de catre energia interioara Kundalini, constiinta Sinelui dobandita prin aceasta.