14 ianuarie 2011

Sarbatoarea de Makar Sankranti

Distribuie pe Facebook
La 14 ianuarie a fiecarui an, in India se celebreaza Makar Sankranti - trecerea soarelui de tropicul Capricornului, in ascensiunea sa spre emisfera nordica.

Makara inseamna Capricorn, iar Sankranti este ziua cand soarele trece de la un semn al zodiacului la altul. Sankranti a fiecarei luni este considerata auspicioasa, ea semnificand un nou inceput. Makar Sankranti este Sankranti a zodiei Capricornului, bazata pe calendarul solar.

Zeitatea venerata este Shri Shakambari Devi, Zeita fertilitatii si a vegetatiei. Se venereaza si soarele, invocandu-se puterea lui protectoare si de mentinere a echilibrului interior si al naturii.

Va oferim cateva fragmente din discursurile lui Shri Mataji cu ocazia Makar Sankrati.

▫▫▫

Azi este ziua cand celebram schimbarea pozitiei axei Soarelui, cand el incepe sa se deplaseze spre Tropicul Racului. Tropicul Racului reprezinta maternitatea, maternitatea Pamantului.

Acest Tropic al Racului strabate intinderi importante de pamant, fata de Tropicul Capricornului. Si in zona prin care el trece, a creat diferite manifestari pline de frumusete ale calitatilor mamei pe acest Pamant. Noi celebram aceasta schimbare, pentru ca Soarele s-a deplasat acum intr-o noua dimensiune, si caldura sa va invalui intreaga lume.

Caldura soarelui reprezinta caldura iubirii lui Dumnezeu. De aceea noi celebram acest festival oferind dulciuri facute din seminte de susan. Semintele de susan sunt oferite cu acest prilej pentru ca si ele dau caldura, si acum noi trecem dintr-un anotimp rece intr-unul cald, mai cald, si ele va pregatesc cu acea caldura a Soarelui.

14 ianuarie 1987, India

Cand Soarele se reintoarce asupra Pamantului, atunci intreaga creativitate a Mamei Pamant incepe sa actioneze si ea creeaza lucruri atat de frumoase precum florile, lucruri frumoase si hranitoare precum fructele si multe alte roade. Ea ne linisteste privirea cu verdele ei vesmant, iar binecuvantarile sale sunt fara numar odata cu venirea Soarelui.

In acelasi mod, acum acest soare al Sahaja Yogai s-a ridicat si se indreapta spre zenit si v-a aratat in mod categoric efectul asupra principiului pamant care este Mooladhara voastra, şi asupra puterii creatoare a Mooladharei, care este Kundalini; Kundalini s-a ridicat tot mai mult, deschizandu-va fiinta si aratand rezultatele in vietile voastre. A adus frumusete vietilor voastre, bucurie si fericire. Acum suntem in punctul in care trebuie sa facem un nou salt, sa incepem un nou zbor, si pentru acest zbor trebuie sa avem grija sa devenim foarte supli in ideile, gandurile si conditionarile noastre.

14 ianuarie 1990 - Kalwe, India