22 ianuarie 2011

Cum să medităm

Distribuie pe Facebook
„În acelaşi mod vibraţiile vin, sunt emise. Nu trebuie decât să vă deschideţi lor; cel mai bine este să nu faceţi niciun efort, să nu vă îngrijoraţi că aveţi o problemă la un anumit nivel. Am văzut că multe persoane, dacă au un blocaj undeva, în timpul meditaţiei se preocupă mereu de el. Nu trebuie să vă faceţi griji, lăsaţi-l să treacă şi totul va funcţiona de la sine.

Nu trebuie deci să depuneţi vreun efort, aceasta este meditaţia. Meditaţia înseamnă a te deschide harului lui Dumnezeu. Harul însuşi ştie cum să vă vindece. Ştie cum să vă corecteze, cum să-şi afle sălaş în fiinţa voastră, cum să vă păstreze Spiritul aprins, el ştie totul. Nu trebuie prin urmare să vă faceţi griji despre ce aveţi de făcut, sau ce nume (de zeităţi, n.tr.) să rostiţi, ce mantre să spuneţi. În meditaţie nu trebuie să faceţi absolut niciun efort. Deschideţi-vă deplin fiinţa şi fiţi absolut lipsiţi de gânduri la acel moment.

Presupunând că este posibil să nu fiţi lipsiţi de gânduri, în acel moment trebuie doar să vă priviţi gândurile, dar să nu vă implicaţi în ele. Veţi vedea treptat că, pe măsură ce soarele se ridică, întunericul dispare, iar razele soarelui pătrund în fiecare deschizătură şi în fiecare loc, făcând ca totul să fie luminat. În acelaşi mod fiinţa voastră va fi luminată în întregime, dar dacă faceţi un efort în acel moment, sau încercaţi să opriţi ceva în interiorul vostru, sau încercaţi să faceţi un bandhan, nu va funcţiona. Lipsa completă a efortului este singura cale către meditaţie. Dar nu trebuie să fiţi letargici. Trebuie să fiţi alerţi şi atenţi.

O altă extremă ar putea fi aceea a oamenilor care moţăie. Nu, trebuie să fiţi alerţi. Dacă moţăiţi, nimic nu va funcţiona. Este un alt aspect: dacă sunteţi leneşi în privinţa asta, nimic nu va funcţiona. Trebuie să fiţi alerţi şi deschişi, pe deplin conştienţi, complet lipsiţi de efort, absolut lipsiţi de efort. Dacă nu faceţi niciun efort, meditaţia va reuşi cel mai bine. Nu vă gândiţi deloc la problemele voastre. Oricare v-ar fi blocajele din chakre, oricare, deschideţi-vă doar fiinţa. Vedeţi, când soarele străluceşte, întreaga natură se expune razelor soarelui şi primeşte binecuvântările soarelui fără efort; nu face niciun efort, doar primeşte. Când primeşte razele soarelui, atunci razele soarelui încep să acţioneze şi să stimuleze.

În acelaşi mod puterea atotpătrunzătoare începe să lucreze. Nu trebuie ca voi s-o dirijaţi, nu trebuie să faceţi nimic. Fiţi doar lipsiţi de efort, complet lipsiţi de efort. Nu rostiţi niciun nume (de zeităţi, n.tr.), nu vă preocupaţi de un blocaj la Agnya sau la alt nivel – ea lucrează! Şi va continua să lucreze atâta timp cât va putea şi va împlini miracolul pe care trebuie să-l împlinească. Nu trebuie să vă faceţi griji pentru asta, îşi cunoaşte munca. Dar atunci când voi faceţi un efort, de fapt voi îi creaţi o barieră. Nu este deci nevoie de niciun efort, fiţi absolut lipsiţi de efort şi cereţi doar ca blocajele să se ducă, atât.

Meditaţia este pentru propria voastră înălţare, pentru binele vostru cel mai înalt, pe care trebuie să îl aveţi. Şi odată ce intraţi în ea, voi vă dobândiţi, de asemenea, propriile puteri. Ca atunci când deveniţi guvernator şi primiţi puterile unui guvernator. În acel moment nu trebuie să vă gândiţi la nimeni altcineva, nu trebuie să vă îndreptaţi atenţia către nimeni altcineva, ci numai să primiţi, doar să primiţi. Nu vă gândiţi la nicio altă problemă, ci la faptul că trebuie să fiţi lipsiţi de efort, complet lipsiţi de efort. Va funcţiona cel mai bine asupra celor care doar primesc.

Aveţi probleme, de aceea vă aflaţi aici, dar nu le puteţi rezolva; ele trebuie să fie rezolvate de către puterea divină. Acest lucru trebuie înţeles pe deplin, anume că nu ne putem rezolva singuri problemele. Este peste puterile noastre să ne rezolvăm singuri problemele. Aşa că lăsaţi-le în mâinile puterii divine şi deschideţi-vă fiinţa fără efort, absolut fără efort.”

Shri Mataji Nirmala Devi - Londra, Marea Britanie, 1980

◦◦◦

Glosar

Agnya – centru de energie subtila situat in mijlocul fruntii si guvernat de Iisus Christos, atat in planul cosmic, cat si in fiinta umana;

Bandhan – tehnica de protectie si purificare in Sahaja Yoga;

Mantra – fonetizare a vibratiilor intr-un sunet specific, care are un efect direct asupra fiintei energetice subtile; mantrele se rostesc in meditatie.