24 decembrie 2010

Crăciun Fericit!

Distribuie pe Facebook
Vă urăm tuturor un Crăciun de Bucurie şi Lumină!

Vă reproducem aici câteva fragmente din discursul lui Shri Mataji cu prilejul Crăciunului - Pune, India, 25 Decembrie 1987.

◦◦◦

Sunteţi cu toţii aici pentru a celebra naşterea lui Christos. Stiţi deja cum El a venit pe acest pământ, şi care a fost munca Sa măreaţă. Dar trebuie să vedem şi partea subtilă a personalităţii Sale. Care a fost puterea Lui? Puterea lui Christos a fost, desigur, aumkara, puterea Lui a fost pranava. Dar esenţa lui Christos a fost tapasya, tapasvita. El este încarnarea principiului tapasya.

Viaţa Sa a fost una deosebit de simplă, absolut pură, fără angajamente de natură ambiguă. El a fost personalitatea care a încercat să păstreze maryadas ale dharmei în cea mai înaltă măsură. Pentru că El este Poarta. Puteţi traversa toate chakrele, dar dacă la acest nivel (al chakrei Agnya, guvernată de Iisus Christos, n.tr.) Poarta este închisă, nu vă veţi putea ridica mai sus.

El Însuşi a ars asemenea chandan-ului, lemnul de santal. Asemenea aurului a ieşit din focul iadului, pentru a arde tot ceea ce este păcătos. Deci, în primul rând, pentru a putea traversa nivelul chakrei Agnya, ar trebui să aveţi atenţia pe a duce o viaţă fără de păcat. Este important să vă ridicaţi şi să aveţi o viaţă pură.

A fost găsită cartea scrisă de Toma, care a descris modul de viaţă gnostic, în care gnya înseamnă „a şti”. În limba sanscrită, gnya înseamnă „a şti”. El a descris foarte frumos viaţa gnostică. Aceasta a fost Evanghelia gnostică, sau oricum am numi-o, vorbind despre o experienţă personală a atingerii Realizării lui Dumnezeu, a Realizării Sinelui. În ea se vorbeşte despre Sahaja Yoga. Toma, în drum spre India, s-a dus în Egipt şi acolo a pus Evanghelia într-un vas mare de metal.

Este important, foarte important pentru noi toţi să înţelegem că primul şi cel mai însemnat lucru este să ne purificăm atenţia. Christos S-a născut într-un loc foarte modest, pentru că El a fost un tapasvi. Pentru un tapasvi nu contează unde se află, dacă se află într-un loc sărac sau într-unul somptuos. Nu contează că te naşti într-un mod foarte umil.

Aveţi menirea de a aduce înapoi slava lui Christos, de a aduce înapoi dharma lui Christos, de a reflecta modelul măreţ al lui Christos. Când oamenii spun că nu au idealuri, sunt uimită. Ce ideal mai măreţ am putea avea decât Iisus Christos?

Mama Sa a fost Puterea din spatele Lui. Şi în India, toţi cei care cred în Christos O respectă ca pe o Zeiţă. Iar alţi indieni, care nu sunt creştini, cred cu adevărat că Ea este Zeiţa şi Îi vizitează templele. Ea a fost întruparea lui Mahalakshmi.

Christos a fost întruparea naturii celei mai subtile, absolut subtile. Atât de subtile/Sukshma, încât El a umblat pe apă. El a fost doar pranava, doar vibratii. Nu a existat Jada Tattwa în El. Nu a existat niciun principiu grosier în El. Când celebrăm ziua de naştere a lui Christos, trebuie să ne pătrundem de calităţile Sale, de subtilitatea Sa, de natura Sa.

Ar trebui să încercăm să fim tot mai subtili şi nu grosieri - acesta este lucrul important în cultura Sahaja Yoga. În cultura Sahaja Yoga atenţia noastră este pe subtil, pe varietatea plină de frumuseţe a subtilului; să vedem toată dulceaţa şi bunătatea, toate proiecţiile artistice, estetice ale vieţii umane, şi nu grosierul, grotescul. Vom avea o nouă cultură. Am început să manifestăm dharma, prin vieţile noastre, dar fiecare dharma trebuie să aibă o cultură şi noi avem cultura sukshma, a vieţii mai subtile. Oamenii mai subtili sunt cei mai frumoşi, sunt cei mai apropiaţi în spirit de această cultură, sunt cei mai idealişti şi cei mai nobili, asemenea lui Christos.

Deci, pentru noi, idealul este Christos. Fiţi întotdeauna gata de sacrificiu, înfruntând problemele şi orice disconfort, fără să vorbiţi despre voi, fără să vă îngrijoraţi de voi, fără să-i comentaţi pe alţii şi să-i judecaţi, ci dând oamenilor încrederea că, deşi acum suntem la acest nivel, ne vom ridica la unul superior şi întreaga lume trebuie să se ridice până la acel nivel. Vorbind şi gândind pozitiv, înfăptuind lucruri pozitive - acesta este modul în care Îl puteţi urma cu adevărat pe Christos. Tot ceea ce El a avut de înfaptuit a făcut cu atât de multă înţelegere şi frumuseţe. Astăzi noi trebuie să renaştem în spiritul lui Christos.

◦◦◦

Glosar:

Agnya – centru de energie subtila situat in mijlocul fruntii si guvernat de Iisus Christos, atat in planul cosmic, cat si in fiinta umana.

Aumkara – sunetul, vibratia primordiala in momentul creatiei lumii.

Dharma - justetea, virtutea, codul legilor divine implementate in creatie ca factor de sustinere a ecologiei si evolutiei.

Jada Tattwa – principiul materiei inerte.

Mahalakshmi - Energia Divina a evolutiei ce guverneaza Sushumna nadi, canalul central situat de-a lungul coloanei vertebrale.

maryadas – limitele comportamentului corect.

Pranava – Aumkara, sunetul primordial.

Realizarea Sinelui – strapungerea fontanelei de catre energia interioara Kundalini, constiinta Sinelui dobandita prin aceasta.

sukshma – subtil, rafinat.

tapasvita – dedicare, determinare si concentrare.

tapasvi – cel care duce o viata de penitenta, asceza si austeritate.

tapasya – penitenta, asceza, austeritate.