21 ianuarie 2010

Studiu Sahaja Yoga de referinta la Conferinta Internationala de Cardiologie - Mumbai, ianuarie 2010

Shri Mataji ne-a revelat, inca din anii ’70, ca la nivel subtil, canalul central de energie, numit si Sushumna Nadi, reprezinta sistemul nervos parasimpatic.

Parasimpaticul relaxeaza. Cand energia Kundalini urca prin canalul central, ea intensifica activitatea parasimpaticului. Fenomenul nu a putut fi demonstrat concludent, intrucat pana acum nu a existat posibilitatea de a cuantifica activitatea parasimpaticului cu acuratete si veridicitate rezonabile.

In cuvintele lui Shri Mataji:

„Atât sistemul nervos simpatic cât şi sistemul nervos parasimpatic acţionează asupra plexurilor, dar în opoziţie unul cu celălalt. În timp ce parasimpaticul le relaxează, le decontractă, simpaticul epuizează energia plexurilor, contractându-le. Primul furnizează vitalitatea, celălalt o consumă. Breşa de la nivelul ombilicului există numai la nivelul sistemului nervos parasimpatic (canalul Sushumna), nu şi în cel simpatic. Ea este obstacolul care a sortit eşecului toate încercările şi toate eforturile noastre de a intra în parasimpatic.

Sistemul poate fi comparat cu trei scări, dintre care doar două ating solul, în timp ce cea din mijloc este suspendată în aer. Din acest motiv, ori de câte ori încercăm să ne ridicăm la un nivel superior de conştiinţă, noi ne deplasăm în domeniul simpaticului. Dacă ne îndreptăm spre aspectul părţii drepte, intrăm în activitate, ceea ce va continua să determine umflarea balonului ego-ului. Noi ne simţim atunci activi şi responsabili. Când această activitate depăşeşte limitele, asemenea unui arbore ale cărui rădăcini sunt inegal dezvoltate, individul se prăbuşeşte.

Supraactivitatea sistemului nervos simpatic drept produce tensiune, insomnie şi, în cele din urmă, toate bolile mortale precum cancerul, care sunt cauzate de epuizarea energetică a plexurilor contractate la extrem. Antidotul constă în a face ca parasimpaticul să controleze partea dreaptă, contracarând efectele supraactivităţii. Atunci toate bolile şi efectele cauzate de această excesivă parte dreaptă sunt vindecate în mod automat.

Sistemul nervos simpatic stâng (libido) are puterea de a depozita tot ceea ce este mort în noi. El ne conectează la depozitele minţii subconştiente şi, de asemenea, la domeniul subconştientului colectiv (Bhootlok sau Paralok).”

Sahaja Yoga: O descoperire fara precedent, Shri Mataji Nirmala Devi, Editura WND, Bucuresti 2009.

Institutul „Mahatama Gandhi Mission” de Stiinte Medicale din Mumbai a gazduit la 7 ianuarie 2010 o Conferinta Internationala de Cardiologie.

Dr. Sandeep Rai, director de cercetare al „Centrului Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate” din Vashi, Mumbai, profesor asociat si sef al Departamentului Medical post universitar al Universitatii „Mahatma Gandhi Mission” (MGM) de Stiinte Medicale din Mumbai, s-a numarat intre participantii la Conferinta, alaturi de reputati profesori de cardiologie din America si distinsi oameni de stiinta de la NIMHANS (Institutul National de Sanatate Mintala si Neurostiinte) Bangalore. Distinsi cardiologi si peste 500 de medici din Mumbai au luat parte la eveniment, in calitate de gazde.

Dr. T.R.Raju, Decan al Facultatii de Stiinte Fundamentale din cadrul National Institute of Health & Research Centre, Bangalore, un reputat om de stiinta international, a vorbit despre terapia cu celule stem ca tratament in afectiunile inimii.

Dr. Kaushik Patel, profesor de fiziologie cardiovasculara la Scoala de Medicina a Universitatii Nebraska, SUA, s-a referit la controlul hipotalamusului asupra activitatii simpatice a inimii si la beneficiile controlului asupra sistemului simpatic in cazul afectiunilor cardiace.

Dr. Irving H. Zuker, profesor si director al Centrului de Cercetare Cardiovasculara al UNMC (University of Nebraska Medical Center) si sef al Departamentului de Fiziologie Cardiovasculara si Biofizica al Universitatii Nebraska, s-a referit la efectele substantelor neurochimice asupra receptorilor la nivelul inimii si al rinichilor.

Prof. Satya Prabha, distins om de stiinta indian, s-a referit la modularea activitatii inimii prin tehnicile yoga, asane si meditatie Vipasana, precum si la efectele asupra inimii si calitatii somnului.

Sesiunea finala a conferintei a avut in atentie efectul dezvoltarii constiintei asupra functiilor cardiovasculare.

Dr. Sandeep Rai a prezentat studiul de cercetare asupra „Beneficiilor meditatiei Sahaja Yoga asupra afectiunilor inimii”, in special asupra stresului si tensiunii arteriale. Cel mai semnificativ studiu prezentat de dr. Rai s-a referit la „Modificarile de ritm cardiac”, studiu aflat in derulare la Centrul din Vashi. Pentru prima oara Dr. Sandeep Rai si echipa sa de la Centrul din Vashi si de la Departamentul de Fiziologie al Institutului MGM de Stiinte Medicale au putut demonstra ca meditatia Sahaja Yoga poate aduce in doar 5 minute o semnificativa crestere a activitatii parasimpatice.

Ipoteza prezentata de Shri Mataji, potrivit careia „cand Kundalini este activata si urca de-a lungul canalului central, parasimpaticul este activat”, a fost acum demonstrata stiintific. Avem acum posibilitatea de a sti daca energia Kundalini este activata si daca ea este activa, in orice practicant al meditatiei.

Studiul s-a dovedit a fi o importanta descoperire in lumea medicala, intrucat pentru prima oara se poate afirma fara rezerve ca meditatia Sahaja Yoga nu numai ca ajuta in reducerea hiperactivitatii simpaticului in situatii de stress, relaxand indirect corpul, dar, mai important, stimuleaza direct sistemul parasimpatic, care reprezinta adevarata supapa de relaxare a organismului.

Dupa expunerea studiului Dr. Sandeep Rai, Dr. Madhur Rai, medic principal la Centrul din Vashi, a condus o sesiune experimentala de activare a energiei Kundalini cu intregul auditoriu de peste 500 de medici din intreaga Indie si de peste hotare. Toti delegatii au putut experimenta perceptia vibratorie.

Profesorul Patel a tinut sa viziteze Centrul de Cercetare Sahaja Yoga din Vashi, prilej cu care a fost lansat un proiect comun de cercetare cu Scoala de Medicina a Universitatii Nebraska.

“The Times of India”, editia Navi Mumbai din 21 ianuarie 2010, a acordat un generos spatiu evenimentului, subliniind importanta metodei Sahaja Yoga in prevenirea si tratamentul afectiunilor inimii si a diabetului.