14 ianuarie 2010

Makar Sankranti

Astazi in India se celebreaza Makar Sankranti - trecerea soarelui de tropicul Capricornului, in ascensiunea sa spre emisfera nordica.

Makara inseamna Capricorn, iar Sankranti este ziua cand soarele trece de la un semn al zodiacului la altul. Sankranti a fiecarei luni este considerata auspicioasa, ea semnificand un nou inceput. Makar Sankranti (Sankranti a zodiei Capricornului) este bazata pe calendarul solar si se celebreaza la 14 ianuarie in fiecare an.

Zeitatea venerata este Shri Shakambari Devi, Zeita fertilitatii si a vegetatiei. Se venereaza si soarele, invocandu-se puterea lui protectoare si de mentinere a echilibrului interior si al naturii.

Va reproducem mai jos cateva fragmente din discursul lui Shri Mataji cu ocazia Makar Sankrati 1988 - Mumbai, India.
◦◦◦

Astăzi se schimbă anotimpurile. Sunt şase luni când soarele se deplasează către emisfera sudică şi o încălzeşte, apoi vine spre emisfera nordică.

Oamenii care trăiesc în ţări calde sunt mai dulci decât cei care trăiesc în locuri mai reci, unde natura le este de-a dreptul neprielnică. În Occident este mult mai puţin soare, oamenii stau mai mult în case, la căldura artificială; uşile sunt închise, inimile sunt închise şi le e greu să comunice cu alţi oameni. Soarele conferă o inimă foarte deschisă, o inimă care invită. Din perspectiva Sahaja Yoga, canalul solar este partea dreaptă, iar luna guvernează partea stângă.

Trebuie atins echilibrul între cele două tendinţe, iar echilibru înseamnă că trebuie deopotrivă să dorim şi să acţionăm. Trebuie stabilizat echilibrul, astfel încât Sushumna să poată lucra. Sushumna Nadi este axa Mamei Pământ şi ea trebuie să acţioneze; noi ar trebui să fim deopotrivă pe axa noastră, ea este cea care ne echilibrează.

De fapt, nu există nimic material în interiorul Mamei Pământ pe care să îl numim axă, este doar puterea energiei care acţionează în aşa fel încât Pământul se deplasează cu o viteză atât de mare, în timp ce cosmosul cunoaşte o expansiune uriaşă. Pământul nu numai că se mişcă, dar el creează pentru noi ziua şi noaptea, astfel ca ziua să putem lucra şi noaptea să putem dormi, păstrând echilibrul. De asemenea, el se mişcă de aşa manieră în jurul soarelui, încât jumătate din ţări primesc soarele în timpul verii şi jumătate din ele primesc soarele în timpul iernii. Axa este cea care acţionează şi împlineşte totul. Mai mult, această axă menţine toate distanţele necesare faţă de celelalte planete şi corpuri cosmice.

Această axă este inteligenţa Mamei Pământ. Nu este numai inteligenţă, ci şi parfum, este Sushumna Nadi al Mamei Pământ. Numai prin acţiunea acestei axe iau fiinţă toate swayambhus şi toate evenimentele majore precum cutremurele şi altele. Această axă este cea care pune în mişcare. Ea este energie, o putem numi axă de energie; ea deplasează lava în diferite direcţii şi penetrează în anumite zone pentru a crea cutremure şi vulcani. Toate acestea se întâmplă pentru că axa simte ce este de făcut. Această axă ne iubeşte deopotrivă. Datorită ei avem anotimpurile. Anotimpurile sunt minunat create pentru a ne da varietatea hranei şi a multor alte lucruri. Dacă s-ar pierde căldura Mamei Pământ, s-ar pierde şi orice bogăţie a sa, ar îngheţa totul şi-ar fi numai zăpadă.

Mama Pământ a fost creată într-un mod cu totul special. Mai întâi a fost creată prin căldura soarelui, astfel încât putem spune că soarele este tatăl Mamei Pământ. Apoi a fost adusă foarte aproape de lună, şi s-a răcit, acoperindu-se de zăpadă. Apoi a fost adusă mai aproape de soare şi deplasată până în punctul în care viaţa a putut începe să se manifeste. Iată cât de frumos a fost organizat totul, pentru ca viaţa să se poată dezvolta.

Când viaţa a început să se dezvolte treptat, ştim că s-a format carbonul. Carbonul este format de aceeaşi axă, pentru că în ea există căldură, energia căldurii care transformă plantele în carbon. Acest carbon constituie mai târziu baza pentru producerea carbohidraţilor, a întregii materii organice. Dar pentru a crea viaţă, trebuia să existe un alt ajutor: azotul; şi azotul a fost creat de aceeaşi axă, de mişcarea ei. Iar când a creat acest azot, azotul ne-a dat aminoacizii; iar când aminoacizii au fost creaţi în interiorul nostru, atunci ne-am început viaţa ca amibe. Desigur, asta se întâmpla în ocean, pentru că în ocean, prin mişcare, a fost creat azotul şi a fost creată viaţa; apoi ea a ieşit din ocean, şi aşa au apărut aminoacizii. Formarea aminoacizilor ne-a dat combinaţii şi permutări, diferitele forme de viaţă. Aşadar, în întregul proces al evoluţiei, Mama Pământ a jucat un rol foarte important, prin axa ei.

Tot astfel, în fiinţele umane axa este cel mai important lucru, este cel mai important principiu al vieţii pe care l-am primit. Noi trebuie să stăm pe axa noastră. Cei care nu stau pe axă, înclinaţi mai mult pe dreapta sau pe stânga, sunt expuşi distrugerii totale, de oricare dintre cele două tendinţe duse la extrem. Ar trebui să acordăm atenţia cuvenită axei noastre. Cei care nu au axa în regulă pot avea probleme la nivelul anumitor chakre, probleme de personalitate etc. Este o mare problemă cu aceste două tipuri de personalitate; cei care domină, când încep să-i domine pe alţii, se distrug de fapt pe ei înşişi şi îi distrug şi pe cei pe care-i domină.

Profunzimea axei este cel mai important lucru. Axa voastră trebuie să fie foarte profundă. În interiorul axei – aşa cum vedeţi că este ea construită în fiinţele umane, ca o fâşie spiralată răsucită de trei ori şi jumătate -, se află Brahma Nadi. Brahma Nadi este un canal foarte subţire, ca un fir de păr, prin care poate trece numai un fir din Kundalini. Dar, când o persoană este profundă, acest Brahma Nadi este mai larg şi celelalte nadis, înfăşurate unul în altul, în jurul lui, formează bucle mai puţin ample; în timp ce la oamenii care nu sunt profunzi, buclele exterioare formate de nadis sunt mai largi faţă de acel canal fin din interior. Astfel de oameni pot părea foarte dinamici, inteligenţi, deştepţi, pot fi foarte frumoşi în exterior, dar în interior nu sunt profunzi. La oamenii profunzi întreaga atitudine este frumoasă şi ei dau foarte multă bucurie.

Este important să facem ca axa să fie mai profundă. Unii oameni au, automat, axa foarte profundă, iar alţii au un tip de axă foarte contractată. Această axă trebuie să crească. Trebuie să lucraţi foarte mult prin meditaţie, cu seriozitate, cu respect, deoarece respectul este cheia reuşitei. Dacă nu aveţi respect pentru voi înşivă şi nici pentru ceilalţi, atunci n-o puteţi face. Dar mai întâi trebuie să aveţi respect pentru propria voastră viaţă: „Ce fac cu viaţa mea? Pe ce o risipesc? De ce s-o risipesc? De ce să nu fiu profund? La urma urmei, viaţa mea trebuie să aibă un scop. Servesc eu scopului meu, oare fac eu asta?”.

Când începeţi să vă dezvoltaţi axa, primul lucru pe care-l veţi observa la voi înşivă este că nu vă mai pasă de confort, nu vă mai deranjează niciun lucru material. Orice ar fi, sunteţi deasupra, pur şi simplu nu vă bateţi capul. Toată atenţia voastră se deplasează spre interior. Când atenţia începe să meargă spre interior, atunci ea se extinde mai mult; partea interioară numită Brahma Nadi începe să se extindă tot mai mult. Această extindere vă linişteşte şi vă face să vă simţiţi bine cu adevărat în orice condiţii, în orice poziţie, în orice stil de viaţă, şi să nu doriţi să aveţi niciun alt confort. Acest lucru trebuie dezvoltat prin efortul meditaţiei.

Dezechilibrul se instalează în fiinţa umană atunci când ea nu înţelege că trebuie să fie o axă a Mamei Pământ, nu Capricornul, şi nici Racul. Echilibrul vine din profunzimea noastră şi acea profunzime trebuie ameliorată prin meditaţie.

Axa ţării noastre este adhyatma. Trebuie să depăşim goana după bani, după dezvoltare, una, alta… Mai întâi să ne preocupăm de adhyatma. Dacă, în orice ţară în care o persoană îşi împlineşte ascensiunea spirituală, axa adhyatma devine cel mai important lucru şi este realizată, atunci niciun nivel de dezvoltare, niciunul din lucrurile de acest fel nu pot distruge acea ţară, nu pot aduce războaie. Va fi pace, va fi bucurie peste tot.

◦◦◦

Glosar:

Adhyatma – transcendenta.

Brahma Nadi – canal subtil in interiorul lui Sushumna Nadi, prin care urca energia Kundalini.

Nadi - canal de energie subtila in fiinta umana.

Sushumna Nadi
– canalul de energie subtila central, al evolutiei si revelatiei in fiinta umana, situat in interiorul coloanei vertebrale.

Swayambhu – manifestare naturala a Mamei Pamant care emite vibratii.