22 noiembrie 2009

Est si Vest - miturile care mistifica

TED este o companie nonprofit dedicata promovarii ideilor care merita a fi cunoscute. A debutat in 1984 cu o conferinta ce aducea impreuna specialisti inovatori din trei domenii: Tehnologie, Entertainment si Design. Trecerea anilor a adus dezvoltarea proiectelor TED si a deschis noi orizonturi conferintelor sale, care se desfasoara anual la Long Beach - California, Oxford UK si Mysore - India.

Va atasam aici un interesant discurs al specialistului indian in mitologie Devdutt Pattanaik, sustinut in cadrul conferintei TEDIndia 2009. Devdutt Pattanaik incearca sa ilustreze in discursul sau modul in care adevarurile noastre subiective ne modeleaza viziunea asupra lumii, modul in care credintele noastre ne influenteaza comportamentul, precum si modul in care cultura, legendele si mitologia spatiului nostru de origine, transmise de generatii, ne modeleaza viziunea si intelegerea asupra lumii.

Diferentele dintre mitologiile Vestului si Estului – creionand o evolutie liniara sau, dimpotriva, ciclica a vietii – rezoneaza astazi si in convingerile si comportamentul oamenilor de afaceri. Scopul discursului sau este acela de a ne familiariza cu aceste conceptii fundamentale, pentru a le putea apoi folosi in mai buna intelegere a celuilalt.