19 octombrie 2009

Diwali si mesajul presedintelui Obama

Diwali sau Festivalul luminilor este o sarbatoare indiana traditionala celebrata din timpuri stravechi si semnificand drumul fiintelor umane catre Adevar şi Lumina. El simbolizeaza spiritul vechii culturi indiene, care indruma spre invingerea ignorantei, inlaturarea intunericului şi intronarea luminii cunoasterii.

Termenul de Diwali provine din sanscritul Deepavali, tradus prin “siruri de lumini”. De Diwali, in fiecare casa din India sunt aprinse lumini, lampi in semn de bun venit pentru Shri Lakshmi, Zeita bunastarii şi a prosperitatii, a carei nastere este celebrata acum.

Festivalul dureaza cinci zile si fiecare dintre acestea are o semnificatie precisa, in legatura cu mituri, legende si credinte ale spatiului indian.

Shri Shiva este cel care bate apele oceanului primordial in momentul cosmogonic al creatiei. Din apele oceanului de lapte se nasc Shri Laksmi si apoi luna. Nasterea lui Shri Lakshmi este celebrata in prima zi a festivalului, iar cea a lunii in ziua a 5-a.

Pricipiul bunastarii si prosperitatii intrupat de Shri Lakshmi evolueaza spre un principiu superior, al spiritualitatii, principiul de Mahalakshmi. Acest pricipiu face posibila evolutia spirituala a fiintelor umane si comuniunea cu Divinitatea.

In cea de-a doua zi se sarbatoreste invingerea demonului Narakasura de catre Shri Krishna, zeul-erou din Bhagavad Gita.

Cea de-a treia zi a festivalului este cea mai importanta. Este ziua cand Shri Rama, eroul Epopeii Ramayana, cea de-a 7-a incarnare a Zeului Vishnu, se intoarce in regatul sau după 14 ani de exil si este incoronat. Shri Rama l-a ucis pe puternicul demon Ravana din insula Lanka si de aceea intoarcerea sa simbolizeaza victoria binelui asupra raului. Ziua este urmata de noaptea cea mai neagra, fara luna, noaptea in care, potrivit traditiei, s-a nascut Domnul Iisus Christos, Cel pe care scripturile indiene Il numesc Mahavishnu. Intunericul acestei nopti este alungat de focurile de artificii care umplu cerul, in timp ce din temple se inalta sunetul tobelor si al clopotelor.

In multe regiuni din India, Diwali marcheaza inceputul unui nou an. Anul Nou este celebrat in cea de-a patra zi a Festivalului.

Presedintele Barack Obama a celebrat Diwali prin aprinderea lampii traditionale la Casa Alba.„In numele poporului american, doresc sa adresez cele mai calde urari cu ocazia Diwali tuturor celor care celebreaza aceasta sarbatoare auspicioasa, aici in America si in intreaga lume.

Diwali este Festivalul Luminilor, timpul in care membrii unora dintre marile comunitati religioase ale lumii sarbatoresc triumful binelui asupra raului. Semnificatia acestui festival este exprimata de versetul sanscrit: „Condu-ne de la falsitate la adevar, din intuneric spre lumina, din moarte spre nemurire”.

In hinduism, Diwali marcheaza intoarcerea Domnului Rama din exil, cand mici lampi i-au luminat drumul spre casa. Aprinderea acestor lampi continua si astazi, marcand aceasta sarbatoare ca pe un timp al reflectiei asupra anului care a trecut si un timp al rugaciunii, pentru ca anul care va veni sa fie unul bun.

In jainism, aceasta ocazie celebreaza atingerea Nirvanei de catre Domnul Mahavira, unul dintre reprezentantii unei lungi linii de lideri spirituali, cunoscuti pentru a fi atins iluminarea, eliberandu-se de impulsuri si emotii umane de joasa conditie.

In sikhism, Diwali este o celebrare a eliberarii lui Guru Har Gobind, cel de-al saselea guru al acestei religii.

Daca acesta este un timp al celebrarii, el este totodata un timp al contemplarii, cand ne amintim de cei care sunt mai putin norocosi decat noi, de cei care poate nu au ce manca si nu pot sarbatori in acest mod festiv, de cei care nu se bucura de aceleasi drepturi la cuvant sau credinta libera, sau nu-si pot construi o viata asa cum o doresc. Inimile noastre sunt alaturi de ei – nu doar astazi, ci zi de zi.

In acest timp sacru al anului, haideti sa fim impreuna, dincolo de confesiuni, religii si culturi, pentru a ne crea un obicei al empatiei si a ne apropia de cei care au cea mai mare nevoie, pentru a impartasi cu ei binecuvantarile de care noi ne bucuram si pentru a promova cauza pacii in toate colturile lumii noastre.

Cand familiile si comunitatile se strang pentru a sarbatori si pentru a reflecta, in jurul unor mese pline de bucate delicioase, va asiguram ca sunteti in gandurile noastre, iar Michelle si cu mine va dorim un Diwali fericit si Saal Mubarak (Un An Nou fericit, n.tr.).”