8 septembrie 2009

Fecioara Maria, punte catre Dumnezeu

Astazi, cand sarbatorim ziua de nastere a Fecioarei Maria, va reproducem cateva fragmente din discursurile lui Shri Mataji despre importanta principiului divin intrupat de Sfanta Fecioara.

◦◦◦

Mahalakshmi este una dintre cele trei puteri ale lui Adi Shakti: Mahalakshmi, Mahasaraswati si Mahakali. Aceste puteri se manifesta atat in plan material, cat si subtil. Puterea lui Mahalakshmi este cea mai importanta, dupa puterea lui Lakshmi, care manifesta opt aspecte.

Lakshmi s-a nascut din mare, din oceanul primordial care a fost batut cu mii si mii de ani in urma. Ea este fiica oceanului, si de aceea este numita Neera Jar. Neera inseamna „apa”, iar Jar „nascut din”. Aceasta Lakshmi simbolizeaza constiinta. Constiinta a inceput sa se manifeste si sa evolueze in ocean.

Viata si-a inceput existenta in ocean, apoi a evoluat in afara lui. Nu exista constiinta, decat asociata vietii. Astfel, constiinta a inceput sa evolueze in mare.

Mahalakshmi a fost numita Maria, Mariana sau Miriam, toate aceste nume insemnand „nascuta din mare”.

Prima manifestare a lui Lakshmi a fost ca Gruha Lakshmi, stapana caminului, semnificand faptul ca evolutia constiintei fiintelor umane a inceput odata cu statornicirea relatiilor vietii de familie.

Lakshmi reprezinta puterea prin care noi evoluam. Este puterea prin care suntem mantuiti, puterea prin care sinele nostru evolueaza spre niveluri superioare de constiinta.

Cand ne inalţam deasupra lucrurilor lumesti, ajungem la manifestarea principiului Mahalakshmi. Constiinta limitata, care cauta atingerea principiului Lakshmi - obtinerea bunastarii materiale, obtinerea unei pozitii etc -, odata ce am obtinut toate acestea, evolueaza si ne da dorinta de a-L cunoaste pe Dumnezeu. Aceasta noua trezire din interiorul vostru, anume ca trebuie sa-L cunoasteti pe Dumnezeu, este puterea lui Mahalakshmi. Numai prin puterea Ei voi va impliniti sfintenia, Realizarea Sinelui. De aceea Ea a venit pe acest pamant ca Mama a lui Iisus Christos, care a fost Mahalakshmi.

Principiul Lakshmi manifesta opt aspecte.

Primul: Adya Lakshmi. Adya Lakshmi inseamna Mahalakshmi.

Al doilea: Vidya Lakshmi. Vidya este tehnica Sahaja Yoga: cum sa ridicati energia Kundalini, cum sa treziti zeitatile in interior, cum sa va curatati sistemul subtil si pe ceilalti - toata cunoasterea si toate aspectele ei.

Sobhagya: Sobhagya inseamna „noroc/bunastare”. Este acel aspect al lui Lakshmi care va da noroc in toate: va da bani si bunastare in viata sub orice aspect. Intreaga bunastare va vine de la Dumnezeu, numai Dumnezeu va da noroc/bunastare.

Amruta Lakshmi. Amruta se refera la lucrurile eterne, care nu pier, iar Lakshmi va da bogatia. Bogatia eterna, nepieritoare, este Spiritul. Prin urmare, Amruta Lakshmi este harul Spiritului. Tot restul lucrurilor vor pieri, si orice lucru infaptuit de Spirit, pentru a da bucurie Spiritului, este Amruta Lakshmi.

Gruha Lakshmi este zeita caminului, puterea sotiei. Pacea interioara este obtinuta numai prin harul lui Gruha Lakshmi.

Satya Lakshmi reprezinta constiinta. Ea este cea care v-a dat constiinta. Constiinta este atributul lui Lakshmi, iar Satya inseamna „adevar”. Pe masura ce va inaltati in constiinta voastra, voi cunoasteti adevarul. Care este acest adevar, de ce anume deveniti voi constienti? Voi deveniti constienti ca sunteti un instrument al lui Dumnezeu si ca El lucreaza prin voi. Sunteti constienti de asta pentru ca harul divin curge prin sistemul vostru nervos central. Acesta este adevarul de care trebuie sa fiti constienti. Ce alt adevar mai cunoasteti? Este raspunsul la intrebarea: „cine sunteti voi?”, anume ca sunteti Spiritul. Al treilea adevar este raspunsul la „cine este Dumnezeu?” si „care va este destinul?”. Daca aceste raspunsuri va devin constiinta, atunci aveti Satya Lakshmi.

Bhogya Lakshmi. Bhog inseamna puterea prin care te bucuri. Numai prin harul lui Bhogya Lakshmi puteti avea reala bucurie.

Yoga Lakshmi este acea putere a lui Lakshmi care va da yoga. Lakshmi sustine puterea starii de yoga, dandu-va constiinta. Yoga Lakshmi este puterea prin care voi obtineti starea de yoga, si, odata ce ati obtinut-o, primiti harul. Lakshmi este harul si voi primiti harul unui sfant.

Lakshmi s-a incarnat prima oara ca Mahalakshmi atunci cand Shri Rama a venit pe acest pamant. S-a incarnat apoi, de asemenea, ca Radha, in timpul lui Shri Krishna. Cand Ea a venit ca Fecioara Maria, Mahalakshmi a fost cea care a dat nastere copilului care a fost Domnul Nostru Iisus Christos. Copilul pe care Ea l-a adus pe lume a fost intruparea maretei personalitati a lui Mahavishnu.

In timpul profetilor, Mahalakshmi se incarneaza intr-o relatie de puritate cu acestia. Astfel, fiica lui Raja Janaka (una din cele 10 incarnari ale maestrului primordial) a fost Janaki, adica Sita, sotia lui Shri Rama. Apoi Ea a venit pe acest pamant ca fiica a profetului Mahomed, si mai tarziu ca Nanaki, sora a reformatorului religios Guru Nanak.

Numai prin puterea lui Mahalakshmi canalul central Sushumna poate deveni cale pentru ascensiunea lui Kundalini. Ea este puterea evolutiei noastre si numai prin puterea Ei ne-am ridicat la stadiul de fiinte umane, iar prin puterea Fiului Sau vom deveni fiinte umane superioare.

Astfel, importanta lui Mahalakshmi este deosebita. Pentru ca ea este cea care conduce la implinirea si desavarsirea principiului Vishnutattwa (principiul evolutiei) in noi. Astfel, ea este cea care ne da Dharma si ne da Adevarul. Ea este cea care stabileste raportul cu creierul nostru - intregul nostru creier este sistemul de operare al lui Mahalakshmi. Prin urmare, ea este cea care ne releva intreaga cunoastere ca adevar, la nivelul sistemului nervos central.

Venirea Sa ca Fecioara Maria a fost cu adevarat mareata, intrucat, cu toate puterile pe care le avea, Ea a trebuit sa suporte durerea cumplita a rastignirii Fiului Sau, pentru ca fiintele umane sa poata fi salvate.

Ea este asadar Salvatoarea si Ea va mijloceste conectarea cu Dumnezeu, Ea este puntea. Iar Kundalini urca pe aceasta punte. Kundalini este potentialul celor trei puteri: Mahakali, Mahalakshmi, Mahasaraswati, pentru ca este dorinta primordiala, pentru ca este Duhul Sfant si contine in ea toate aceste trei puteri.

Principiul Mahalakshmi ne conduce atentia pe dezvoltarea propriilor virtuti si ne bucuram de generozitatea, de puritatea, inocenta si castitatea noastra, de puterea detasarii noastre. Toate acestea ne sunt la indemana dupa Realizare.

◦◦◦

Hampstead, UK - 9 noiembrie 1980
Londra, UK - 1 noiembrie 1981
Munchen, Germania - 8 septembrie 1983
Sofia, Bulgaria - 8 septembrie 1993

◦◦◦

Glosar:

Adi Shakti - Energia Primordiala, Puterea Feminina a lui Dumnezeu, Duhul Sfant.

Dharma - justetea, virtutea, codul legilor divine implementate in creatie ca factor de sustinere a ecologiei si evolutiei.

Kundalini - reflectare in fiinta umana a Energiei Divine Primordiale; rezida in osul sacru de la baza coloanei vertebrale.

Lakshmi - putere, shakti a lui Shri Vishnu, zeu in triada suprema, care sustine evolutia creatiei.

Mahakali - Energia Divina a existentei si distrugerii, ce guverneaza Ida nadi, canalul stang al energiei feminine de tip Yin.

Mahasaraswati - Energia Divina a actiunii, ce guverneaza Pingala nadi, canalul drept al energiei masculine de tip Yang.

Mahalakshmi - Energia Divina a evolutiei ce guverneaza Sushumna nadi, canalul central situat de-a lungul coloanei vertebrale.

Mahavishnu - incarnare a zeului Vishnu sub forma lui Iisus Christos, despre care se vorbeste in mai multe scripturi hinduse, intre care si Devi Bhagvatam Purana, datand de aproximativ 14 000 ani.